7,5 liraya 11 fasulye
Halk limon gibi sıkılıyor, limonun kilosu 20 liradan satılıyor. En büyük paramız 200 TL bozuk para...
Halk limon gibi sıkılıyor, limonun kilosu 20 liradan satılıyor. En büyük paramız 200 TL bozuk para muamelesi görüyor. Pazara giden vatandaşlar fiyatlara bakmakla yetiniyor. Fahiş fiyatlar nedeniyle satışları düşen esnaf durumdan şikayet ediyor.
Yani, son günlerde sıkça sizin okumaya bizim de yazmaya alıştığımız gibi pazarcı satamamaktan, tüketici ise alamamaktan dert yanıyor.
TÜİK'in enflasyonuyla, pazardaki enflasyon arasında üç kat fark var yaşanıyor. Pazar fiyatları bir önceki haftaya hatta güne göre bile değişiklik gösteriyor.
Sebzelerin gramla, meyvelerin taneyle, karpuzun da dilimle alım satımının yapıldığı günler yaşıyoruz, 'bugünü dünden iyi' kabul edip, yarın olacakları ise tahmin bile etmiyoruz.
Zamansız yağan aşırı yağış ve sonrasında yaşanan kuraklığın ürüne zarar verdiğini bunun da zamda etkili olduğuna dikkat çekiliyor. Fiyat artışlarında en çok mazota yapılan zamların etkili olduğu ifade ediliyor. Pazarcı yevmiyelerinin artışına dikkat çekiyor.
SEPETLER BOŞ
Artan enflasyon ve zamlardan nasibini alan bir diğer sektör ise yaş sebze-meyve sektörü oldu. İzmir Hatay Kapalı Pazaryerin'de halkın nabzı düşük, yürekler ağızda. Üretici ve tüketici hayat pahalılığına isyan ediyor.
'ÖDEMİŞ FARKI'
Tüm sektörleri sekteye uğratan zamlardan şikayetçi olduğunu belirten satıcılar sebze meyve fiyatlarının günden güne arttığına vurgu yaptı. Pazardaki bir fasulye satıcısı, 'Geçen hafta 60 TL'den sattığımız bir ürünü bu hafta 100 TL'den satmak zorunda kaldık. Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte havalar ısındığı için üretim de bir azalış görüldü. Bayramdan sonra mal sayısı azaldı. Önümüzdeki günlerde bu ürünlerin 120 TL ile 140 TL bandına kadar yükseleceğini söyleniyor. Mesela barbunya var fiyatı 60 TL. Ayrıca, Ödemiş fasulyesi 100 TL' den başlıyor. İstanbul'da satılan fasulye 70 TL. Bir de çalı fasulyesi var o da 80 TL' den başlıyor. Çoğu yerde fiyatlar değişiklik gösteriyor. Ödemiş fasulyesi en güzel fasulye olduğu için diğerlerine göre kalite farkı var. Onun yanı sıra İstanbul'dan gelen fasulyemiz var, fiyatı 50 TL' den başlayıp 70 TL'ye kadar çıkıyor. Ürünlerde kalite farklılıklarına göre fiyat farklılıkları da olabiliyor. Ben pazaryerinde günde ortalama 120-130 kilo arasında fasulye satabiliyorum. Eskiden daha fazla satabiliyordum, şimdi yarı yarıya satışlarım azaldı. Üretim durduğu için fasulye fiyatları bu kadar artış gösterdi. Bayramdan sonra enflasyon sebebiyle akaryakıta gelen zamlardan dolayı üretim durdu ve fiyatlarda artış oluştu'' dedi.
'AKARYAKIT ETKİSİ'
Benzin ve mazota gelen büyük zamlar üreticiyi fazlasıyla etkilemiş durumda. Bir domates üreticisi akaryakıta gelen zamlardan dolayı ürün satışında sıkıntı yaşadığını aktardı. Üretici ''Asgari ücretle çalışan kesim bundan memnun değil, insanlar gıda alışverişini kısıtlı yapıyor. Taneyle domates alan vatandaşlara rastlamak mümkün. Zengin insanlar lüks yerlerden alışveriş yapıyor. Buraya gelen insanın durumu ortada. Fiyatlar gerçekten çok yüksek ama bunda esnafımızın ve üreticimizin bir suçu yok. Akaryakıt dahil her şey çok pahalı, bu da fiyatlara yansıyor. Marketlerin pazarlara göre fiyat farkı 2 katına kadar çıkıyor. Bizim fiyatlarımız market fiyatlarıyla tutmaz çünkü biz tarladan direk getiriyoruz, marketler komisyon alıyorlar. Durumumuz vahim'' dedi.
PATATES DE 100 TL
Bir patates üreticisi ''Mazota gelen zam otomatik olarak sebzelere de yansıyor. Pazara gelen halk fiyatlardan ve ürünlere gelen zamlardan şikayetçi. Genelde emekli kesim bu durumdan dert yanıyor. 1 kilo patates 100 TL oldu. Vergisiyle birlikte her şey pahalandı. İşin içinden çıkamıyoruz. Akşama kadar belki 10 kg mal satacağız ama kazancımızı karşılamıyor. Bazen yevmiyeli olarak çalışıyoruz. 250-300 TL burada da sigortamızı yatıramıyoruz'' ifadelerinde bulundu.
'ATEŞ PAHASI'
Alışveriş yapmaya gelen bir tüketici, 'Pazardan patates bile alamadım, her şey ateş pahası. Ne yiyecek bu insanlar. Artık taneyle ya da gramla alacağız gibi geliyor. Ben 200 TL ile geldim. Bir tek yemeklik patlıcan alabildim. Belki pazar arabaları dolu gözükebilir ama içinde elle tutulur hiçbir şey yok'' ifadelerine yer verdi.
'EMEKLİLER ZARARDA'
Pazara gelen emekli bir vatandaş, ''Hayat şartları insanları mahvetti. Emeklilerin durumu perişan, emekli maaşı arttı diyorlar, 5 kuruş bile artmadı ben zarardayım. İnsanlar bu kadar zor durumdayken meclisin tatilde olması doğru değil. Biz 5 kuruş zam almadık ama Cumhurbaşkanımız 140 bin TL aldı. Arabalar Araplara hediye gidiyor. Her gün bir kaza, her gün bir ölüm, her gün bir cinayet yazık bu ülkeye. Çocuklarımız bir an önce yurtdışına nasıl gideriz diye araştırıyorlar. 86 yaşındayım şimdiye kadar böyle rezalet görmedim'' ifadelerine yer verdi.
Haber Merkezi