8 aydır eksik maaş alan Karşıyaka Belediye işçileri iş bıraktı

DİSK'e bağlı Genel İş 8 No'lu Şube Karşıyaka Belediyesi Kent A.Ş. ve Personel A.Ş. işçileri, maaşlarının zamanında yatmaması ve maaşların eksik ödenmesi nedeniyle bugün Karşıyaka Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü şantiyesinde iş bıraktılar. DİSK'e bağlı Genel İş 8 No'lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin, Personel AŞ işçilerinin yaklaşık beş altı aydır, Kent Aş işçilerinin de yedi sekiz aydır maaşlarının eksik yattığını ifade etti.

TAKİP ET

Karşıyaka Belediyesi Kent A.Ş. ve Personel A.Ş. işçileri, Karşıyaka Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü şantiyesinde iş bıraktılar. Personel AŞ işçilerinin Şubat ayı maaşlarının yüzde 50, Kent AŞ çalışanlarının Ocak ayı maaşından parça parça (5.000 TL+2.000 TL+1.500 TL+3.000 TL), toplamda 11.500 TL yatırılmış geri kalanı yani yüzde 25-yüzde30' a yakını ödenmediğini belirten DİSK'e bağlı Genel İş 8 No'lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin, 'İşçinin sesini, çaresizliğini, evine ekmek götüremeyişini, ev sahibine 'kirayı ödeyemiyorum maaşım yarım yattı' derken ki mahcubiyetini duyun artık' dedi.

'İŞÇİLERİN ÇARESİZLİĞİNİ, SESİNİ ARTIK DUYUN'

Karşıyaka Belediyesi Kent A.Ş. ve Personel A.Ş. işçileri yedi sekiz aydır maaşlarını eksik ve parçalı yatması Karşıyaka Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü şantiyesinde iş bıraktılar. Personel AŞ işçilerinin yaklaşık beş altı aydır, Kent Aş işçilerinin de yedi sekiz aydır maaşlarının eksik yattığını belirten DİSK'e bağlı Genel İş 8 No'lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin, ' Personel Aş çalışanlarının Şubat ayı maaşının yüzde 50'si, 2022 yılı toplu iş Sözleşmesi'ne ait bir aylık geriye dönük alacağı ödenmemiştir. Kent AŞ çalışanlarının Ocak ayı maaşından parça parça (5.000 TL+2.000 TL+1.500 TL+3.000 TL), toplamda 11.500 TL yatırılmış geri kalanı yani yüzde 25-yüzde30' a yakını ödenmemiş olup, Şubat ayı maaşı henüz hiç ödenmemiştir. 2022 yılı toplu iş Sözleşmesi'ne ait bir aylık geriye dönük alacağı ve 2021 yılından 2 ikramiyesi henüz ödenmemiştir. İşçinin sesini, çaresizliğini, evine ekmek götüremeyişini, ev sahibine 'kirayı ödeyemiyorum maaşım yarım yattı' derken ki mahcubiyetini, eşiyle artık kavga etmemek için eve geç gidişini, kredi kartı borcunu ödeyemediği için bankaların haciz koyduğunu, bankadan borç alamadığı için tefeciden borç aldığını, onu da ödeyemeyecek duruma geldiğinde ölüm korkusu yaşadığını, intiharın eşiğine geldiğinde 'ölürsem çocuğuma kim bakar' diyen yardım çığlığını, yapacak bir şey kalmadığı için yaşadığı çaresizliği, görün, duyun artık. Duymuyorsunuz, duyun, duyun artık. Evet para yok biz anlıyoruz, ancak evde çocuk, eş, mahalledeki bakkal, ev sahibi, banka, tefeci anlamıyor, anlatamıyoruz. Peki, siz bize bu durumu anlattığınızda sorun bitti mi zannediyorsunuz; sizin için belki bitiyor ancak çalışanlar için asıl sorun o zaman başlıyor' dedi.

İş bırakma eyleminin ne kadar süreceğine ilişkin bilgili veren Gümüştekin, henüz bir süre belirlemediklerini, eylem etkinliklerinin devam edeceğini aktardı.

'İŞÇİ ÜCRETLERİNİ KARŞILAYAMIYORUZ'

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay bir televizyon programında konuya ilişkin, iller bankasından gelen payın kesilmesi, SGK vergi borçları nedeniyle mal varlıklarına icra konulması nedeniyle bütçem işçi ücretini karşılamıyor demişti.

Haber / Özlem KARA

Bakmadan Geçme