8 günde kesilenler 50 yılda yenilenecek
Kücükmenderes.com’dan Sıla Arabacıoğlu’nun haberine göre Muğla'da Akbelen Ormanı'nda Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK...
Kücükmenderes.com'dan Sıla Arabacıoğlu'nun haberine göre; Muğla'da Akbelen Ormanı'nda Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı köylülerin, 2019'dan bu yana hukuki mücadele verirken 24 Temmuz sabah saatlerinde bölgeye jandarma ekipleri sevk edildi ve ağaç kesimi başladı. Muğla Valiliği 30 Temmuz 2023'te ağaç kesiminin tamamlandığını açıkladı. Resmi olmayan verilere göre 8 günde Akbelen'de 65 bin ağacın kesildiği dile getirildi. Konunun uzmanlarına göre ise 78 hektarı kapsayan alanın yeniden orman görünüme kavuşması 10-15 yıl, eski verimine kavuşması ile en az 50 yıl alacak.
'KALİTE FARKI'
Çevre Mühendisi Helil İnay Kınay, genç bir ağacın ekosisteme katkısı ile yetişkin bir ağacın katkısı arasında fark olduğunu dile getirerek, 'Orada bir orman ekosisteminin tekrar yaratması için nereden baksanız yine 40-50 yıllık süre var. Çünkü ağaçla aynı boyuta gelmesi aynı kalitede olması uzun bir zaman olur. Orada 100 yıllık ağaçlar vardı' dedi.
'DEĞİŞKEN SÜREÇ'
Orman Yüksek Mühendisi Sebahattin Bilge, mevcut ekosistemin yeniden oluşmasının ciddi zaman alacağının altını çizerek 'Karşıdan orman görüntüsü görmemiz için 15-20 yıl gerekir ama ekosistemin tekrarı oluşması ciddi zaman alır. Belki 100 yıl gerekecek. Ama orman oluşur, oluşmaz diyemeyiz. Maden sahaları rehabilite ediyor. Orman Genel Müdürlüğü de bunu yapıyor. Sözleşmelerde terk edilmiş maden sahalarında rehabilitasyon projeleri yapılıyor. Tabi orada bir yeşil kaybı var, giderilmesi yıllar alacak. Ancak kesin bir yıl söylemek mümkün değil. Her yöreye göre yenileme hızı değişir. Muğla yöresi orman açısından avantajlı bir bölge. Bunun nedeni denize yakın olması. Gönül isterdi ki kömür, galeri şeklinde çıkarılsın ve çevre tahrip olmasın… Ama galeri daha pahalı bir uygulama. Kömür yüzeye yakın değilse galeri yapmıyorlar. Bu yüzden de ekosistem tahrip ediliyor. Gelişmiş ülkelerde yüzeye yakın olsa ile kesinlikle galeri yapılıyor. Bizim gibi ülkelerde bu maalesef söz konusu değil çünkü pahalı bir yöntem' diye konuştu.
130 BİN FİDAN
Muğla Valiliği konu ile ilgili, 'Bu işlemden sonra, maden çıkacak sahalar tıpkı diğer maden sahalarında olduğu gibi izin sahibi tarafından rehabilitasyon projesine uygun olarak rehabilite edilecek ve mevcut alanda benzer özelliklerde 130 bin fidan dikimi gerçekleştirecektir' açıklamasını yaptı.
Haber Merkezi