9 ilde düzenlendi: Bakan Yerlikaya'dan Siberağ-15 operasyonu açıklaması
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 9 ilde gerçekleştirilen 'Siberağ-15' operasyonunda saadet zinciri yöntemiyle 30 milyar TL'lik işlem hacmi tespit edilen 21 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Peki, bu dolandırıcılar nasıl bir yöntem izledi? Sosyal medya platformlarından yayılan 'reklam izle para kazan' vaatleri gerçekte neyi amaçlıyordu? İşte detaylar...
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 9 ilde gerçekleştirilen büyük 'Siberağ-15' operasyonunun sonuçlarını açıkladı. 2017-2024 yılları arasında saadet zinciri yöntemiyle toplamda 30 milyar 478 milyon 473 bin TL işlem hacmi tespit edilen 21 şüpheli yakalandı. Operasyon, 'nitelikli dolandırıcılık' ve 'suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerinin aklanması' suçlarına yönelik gerçekleştirildi.
SİBER SUÇLARLA MÜCADELE
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve Jandarma Genel Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen operasyon, İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yönetildi. Yapılan çalışmalarda, şüphelilerin sosyal medya platformları üzerinden yüksek kazanç vaadiyle 'reklam izle, para kazan' tarzında sahte reklamlar yayınlayarak çok sayıda vatandaşı dolandırdığı belirlendi.
OPERASYONUN DETAYLARI
İstanbul, Ankara, Adana, Denizli, İzmir, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir ve Samsun illerinde yapılan operasyonlarda, 21 şüpheli yakalandı. 752 banka ve kripto para hesabına el konuldu. Şüphelilerden 18'i tutuklanırken, 3'ü hakkında adli kontrol kararı verildi.
'SAVCILIKLARIMIZCA HAKLARINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI'
Bakan Yerlikaya yaptığı açıklamada şu bilgileri aktardı:
'İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ile Jandarma Genel Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinasyonunda İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu İstanbul, Ankara, Adana, Denizli, İzmir, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir ve Samsun'da düzenlenen operasyonlarda yakalanan şüphelilerin sosyal medya platformları üzerinden yüksek kazanç vaadiyle 'reklam izle para kazan' reklamları yayınlamak ve saadet zinciri yöntemiyle çok sayıda vatandaşımızı dolandırarak haksız kazanç sağlamak suçlarından savcılıklarımızca haklarında soruşturma başlatıldı. Ayrıca operasyonlar sonucu çok sayıda bilgisayar, telefon, taşınabilir bellek ve banka/kredi kartı ele geçirildi. Siber dünyadaki güvenliğimiz için sanal devriyelerimiz 7/24 görev başındadır. Operasyonları koordine eden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığımızı ve operasyonları gerçekleştiren kahraman jandarmamızı tebrik ediyorum.'