ABD Başkanlık 'Seçimi Süreci ve Seçim Güvenliği' İzmir'de ele alındı

Seçim güvenliğine ne kadar güvenebiliriz? Yapay zeka, seçimlerde nasıl rol oynuyor?

Amerika Birleşik Devletleri'nde 5 Kasım 2024'te yapılacak Başkanlık Seçimi, seçim güvenliği ve süreç hassasiyeti, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Uluslararası Basın Merkezi'nde düzenlenen bir bilgilendirme toplantısında masaya yatırıldı. ABD seçim sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Dr. Heather Ashby, gazetecilere seçim süreci, yanlış bilinen doğrular ve seçim sonrasında izlenen prosedürler hakkında bilgi verdi.

Toplantıya, İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Saymanı Tolga Albay, Yönetim Kurulu Üyeleri Yılmaz Coşkun, Esat Erçetingöz, Duygu Taylan, Erhan Taşdemir, İGC üyeleri ve gazeteciler katıldı. Dr. Ashby, ABD'de seçim güvenliğine büyük önem verildiğini ve oyların ne zaman, nereye gittiğini vatandaşların takip edebileceği şeffaf bir sistemin bulunduğunu ifade etti.

SEÇİM SÜRECİNİN ŞEFFAFLIĞI VURGULANDI

Dr. Ashby, ABD'deki seçim sürecinin şeffaf ve kapsamlı bir şekilde yürütüldüğünü belirterek, seçimlerin tarihsel gelişimi ve yapay zekanın seçim dönemlerinde kullanımıyla ilgili pozitif örnekler paylaştı. Ancak yapay zekanın, seçim kampanyalarında dezenformasyon aracı olarak kullanılma potansiyeline de dikkat çeken Ashby, bu konuda vatandaşların bilinçli olması gerektiğinin altını çizdi.

ABD'deki oy verme sistemine ilişkin bilgiler de paylaşan Dr. Ashby, her partinin seçmenlerini eğitim, yaş, etnik köken ve cinsiyet gibi demografik kriterler çerçevesinde değerlendirdiğini vurguladı. Ayrıca, ABD seçimlerinde vatandaşların oy kullanabilmesi için eyalet bazında kayıt yaptırmaları gerektiğini belirtti.

OY GÜVENLİĞİ KRİTİK BİR ÖNEME SAHİP

Seçimlerde oy güvenliğinin Amerikan hükümeti için kritik bir unsur olduğunu dile getiren Dr. Ashby, oy pusulalarının hazırlanma sürecinden, halkın oylarını verdikten sonra depolarda güvenli şekilde tutulmasına kadar tüm aşamaların titizlikle izlendiğini kaydetti. Oyların yeniden sayılma ihtimalinde bu güvenlik tedbirlerinin devreye girdiğini ve sürecin sağlıklı bir şekilde işlediğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Basın Bülteni

Bakmadan Geçme