Açıklama geldi: İstanbul Havalimanı'nda ele geçirilen yavru gorilin sağlık durumu nasıl?

İstanbul Havalimanı'nda yapılan bir kargo kontrolü sırasında, Nijerya'dan Bangkok'a gönderilmek istenen yavru goril ele geçirildi. Peki, bu yavru gorilin sağlığı nasıl? Bakım ve rehabilitasyon süreci nasıl ilerliyor? Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, minik gorilin sağlıklı bir şekilde yaşaması için ne tür önlemler alıyor? Yavru gorilin bakımına kimler katılıyor ve süreç nasıl izleniyor? Detaylar haberimizde...

İstanbul Havalimanı'nda yapılan bir kargo kontrolünde, Nijerya'dan Bangkok'a gönderilmek üzere transit geçiş yapmaya çalışan bir yavru goril ele geçirildi. Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ekiplerine teslim edilen yavru goril, özel bakım altında tutuluyor ve rehabilitasyon süreci devam ediyor.

Yavru goril, Tarım ve Orman Bakanlığı DKMP 1. Bölge Müdürlüğü tarafından izinli bir hayvanat bahçesinde, kendisi için özel olarak oluşturulan steril bir ortamda koruma altına alındı. Bakanlık ekipleri, yavru gorille bir bebek gibi ilgileniyor, beslenmesine özel özen gösteriyor. Yavru goril, bakım ve beslenme sayesinde 1 kilo alarak 10 kilograma ulaştı.

'ÖZEL OLARAK KORUNMAKTADIR'

Tarım ve Orman Bakanlığı DKMP 1. Bölge Müdürü Fahrettin Ulu, yavru gorilin durumu hakkında açıklama yaptı. Ulu, İstanbul Havalimanı'nda gerçekleştirilen kargo kontrolü sırasında, Nijerya'dan Bangkok'a transit gönderilen kargonun içinde goril yavrusunun bulunduğunun tespit edildiğini belirtti. Kargo evraklarının incelenmesi sonucunda, bu hayvan için CITES (Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme) uyarınca gerekli belgenin düzenlenmediği anlaşıldı. Bunun üzerine DKMP 1. Bölge Müdürlüğü'ne bağlı CITES ekipleri, yavru gorile el koydu. Ulu, yaptığı açıklamada, 'Yaklaşık 5 aylık olduğu düşünülen yavru goril, Bakanlığımızdan izin almış bir hayvanat bahçesinde özel olarak kendisi için yaptırılmış bir alanda steril bir ortamda muhafaza ediliyor. Sağlık durumu şu an için oldukça iyi ancak uzun ve sağlıksız bir yolculuktan sonra yorgun düşmesinden dolayı rehabilitasyon, bakım ve beslenme çalışmaları titizlikle yürütülmektedir. Doğal yaşam alanı Afrika ekvatoryası, yağmur ormanları olduğu ve ülkemiz ekosistemine alışık olmadığı için bağışıklık sisteminin bozulmaması açısından yanına kimse alınmamakta ve özel olarak korunmaktadır. Sadece kendisiyle bakıcısı ve sorumlu veterinerler ilgilenmektedir' diye konuştu.

'BAKANLIĞIMIZ TARAFINDAN TAKİP EDİLECEKTİR'

Ulu, yavru gorilin bakım sürecinde önceliğin minik gorilin yaşamına devam etmesi olduğunu belirterek, sürecin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yakından takip edileceğini ifade etti. Ayrıca, CITES sekretaryası ve ilgili ülkelere gerekli bilgilendirmelerin yapıldığını vurgulayan Ulu, 'Önceliğimiz minik gorilimizin yaşamına devam etmesidir. Süreç Bakanlığımız adına Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Hayvanın genel durumu ve süreç Bakanlığımız tarafından takip edilecektir' dedi.

Bakmadan Geçme