Açız, yorgunuz

alkan içindeyiz yine… İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), � Yılı İlk Yedi Ay İş...

TAKİP ET

alkan içindeyiz yine…

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), '2022 Yılı İlk Yedi Ay İş Cinayetleri Raporu' ile temmuz ayı iş cinayeti raporunu açıkladı. Buna göre 2022 yılının ilk yedi ayında en az 1014 işçi hayatını kaybetti. Temmuz ayında ise 169 işçi hayatını kaybetti

İSİG verilerine göre; temmuz ayında tarım, orman iş kolunda 55 iş cinayeti meydana geldi. Böylece bu yıl iş kolundaki ölümler 199'a ulaştı. Özellikle mevsimlik tarım işçilerinin çalıştıkları bölgelere ya da tarlaya yolculuğu sırasında uygun olmayan ulaşım araçlarının kullanılması, eskiyen traktörler, işçilerin barınma-dinlenme-temizlik alanlarının yetersizliği, son dönemde kene ısırmaları vb. ölümlerin temel nedenlerini oluşturuyor.

İNŞAATLAR ÖLÜM SAÇIYOR

Temmuz ayında 28, bu yıl ise şu ana kadar 192 inşaat işçisi hayatını kaybetti. Dış cephe iskele, çatı, asansör boşluğu vb. yüksekten düşmeler ölümlerin yarıdan fazlasını oluştururken diğer iki temel neden ise ezilme/göçük ile elektrik çarpmaları. En çok işçi ölümünün meydana geldiği üçüncü iş kolu ise taşımacılık oldu. Ölümlerin yüzde 75'ini trafik kazaları oluştururken diğer önemli bir neden ise çalışma koşullarına bağlı kalp krizleri. Şu ana kadar en az 18 motokurye ölümü kayıt altına alındı. Sanayi işkollarında ölümlerin yüzde 25'i metal, madencilik, enerji, tersane iş kollarında meydana geldi. İlk 6 ayda çalışırken ölen çocuk sayısı 24 iken sadece Temmuz ayında bu sayı 15 oldu. Ölen çocukların 1/3'ü de 14 yaş ve altında.

 İZMİR 2'İNCİ SIRADA!

Rapora göre İzmir'de geçtiğimiz ay 7 işçi hayatını kaybederken, 2022 yılı içinde İzmir'de yaşamını yitiren işçilerin sayısı toplam 38'e yükseldi. İzmir, Antalya ile birlikte İstanbul'dan sonra en fazla işçinin hayatını kaybettiği şehir oldu.

Bakmadan Geçme