Adalet Bakanı hedef koydu: Yargıya güveni yükselteceğiz

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 'Uzun aylar atılan duruşmalara son vermek istiyoruz. Vatandaşlarımız bir an önce hakkına kavuşsun. Bu anlamda yargı teşkilatı olarak hakimiyle, savcısıyla, avukatıyla ve yargı personeliyle birlikte gece gündüz çalışacağız, vatandaşlarımızın yargıya güvenini en üst noktaya çıkarmanın gayreti içerisinde olacağız' dedi

Antalya'nın Kemer ilçesinde yeni Adalet Sarayı'nın temel atma törenine katılan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, adaletin toplumsal huzur ve barışın teminatı olduğunu söyledi. Bakan Tunç, “Adalet, Hazreti Mevlana'nın dediği gibi her şeyi yerli yerine koymaktır. Bütün erdem ve değerlerin merkezi, dayanağı olan adalet, dertlinin derdine derman olmak, sıkıntısına çare bulmaktır. Böylesine önemli değer olan adaletin gerçekleştirileceği mekânların adliyenin vakarına yaraşır olması gerekir. Fiziki imkânların yeterli olması yetmez. Adaletin tecellisi hukuk devleti ile mümkün. Hukuk Devletinin olmazsa olmazı adil, bağımsız, tarafsız, güvenilir ve etkin işleyen yargı erkinin üç temel ihtiyacı vardır. Bunlar; ihtiyaca cevap veren mevzuat, fiziki imkânların yeterliliği ve etkin insan kaynağıdır. 22 yıldan bu yana güvenilir adaletin tesisi için üç temel alanı güçlendiren önemli reformlara imza attık” dedi.

“HÂKİM VE SAVCI SAYIMIZI 24 BİN 798'E ÇIKARDIK”

Fiziki imkanların artırılmasının adalet için tek başına yeterli olmadığının altını çizen Bakan Tunç, yargı mensuplarının nitelik ve niceliğini artırmanın gayreti içinde olduklarını ifade etti. Tunç, şöyle konuştu: “Yeni adliye binalarımızın kullanımı, mevzuatın doğru uygulanması elbette uygulayıcılarımızın elinde. Bu sebeple yargı mensuplarımızın nitelik ve niceliğini artırmanın gayreti içindeyiz. 2002'de 9 bin 349 olan hâkim ve savcı sayımızı 24 bin 798'e çıkardık. Son 1 yılda Türkiye geneli ilave 2 bin 294 hakim-savcı ataması yaptık. Hukuk fakültelerimizdeki eğitim kalitesini artırmak için Hukuk Fakültesine girişte başarı sıralamasını 190 binden 125 bine yükselttik. Hukuk eğitiminde kaliteyi artırmaya yönelik diğer reformumuz, ilkini bu ayın 29'unda gerçekleştireceğimiz hukuk mesleklerine giriş sınavıdır. Bu sınavla avukat, hâkim, savcı ve noter olacak kişilerin mesleki niteliklerinin artmasını amaçlıyoruz.”

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, adaletin hızlı tesis edilmesi için mahkeme sayılarını sürekli artırdıklarına dikkat çekerek, 2002'de adli yargıda 3 bin 581 olan mahkeme sayısının 7 bin 133'e çıkarıldığını belirtti. Tunç, “2002'de idari yargıda 146 olan mahkeme sayısını 224'e çıkardık. Son bir yılda 2 bin 812 ilk derece mahkemesi kurduk. Geçen haftalarda açılışını yaptığımız Tekirdağ ve Denizli ile bölge adliye mahkemelerini 17, bölge idare mahkemelerini 9 bölgede faaliyete geçirdik. İstinaf mahkemelerimizle Yargıtay ve Danıştay'ın iş yükünü azalttık, vatandaşların hukuki güvencesini arttırdık. Uyuşmazlıkların etkin ve hızlı yargılama ile çözüme kavuşmasını sağladık. İstinaf mahkemelerimizin iş yükünü dikkate alarak daire ve üye sayılarını artırarak yapılarını güçlendireceğiz. Uzun aylar atılan duruşmalara son vermek istiyoruz. Vatandaşlarımız bir an önce hakkına kavuşsun. Yargı teşkilatı olarak hakimi, savcısı, avukatı ve yargı personeliyle gece gündüz çalışıp, vatandaşlarımızın yargıya güvenini en üst noktaya çıkarmanın gayreti içinde olacağız” diye konuştu.

"ANTALYA HAVALİMANI'NDA GÖRÜNTÜLÜ DURUŞMA YOLUYLA İFADE ALINMAYA BAŞLANDI"

Adliye binalarında en son teknolojilere uyumlu olarak tasarlanan UYAP, e-duruşma ve SEGBİS gibi dijital sistemlerin daha etkin kullanılmaya başlandığının altını çizen Bakan Tunç, dijital sistemlerle yargı süreçlerinin daha verimli, daha hızlı ve güvenli bir şekilde işlemesini sağladıklarını dile getirdi. Tunç, şöyle devam etti: “Şimdi bunu daha da geliştirmenin gayreti içerisindeyiz, yapay zekanın yargı hizmetlerinde kullanılabileceği alanlar oldukça fazla, buna yönelik çalışmalarımız var. İstanbul Havalimanı'nda bir mahkeme kurulmasını sağladık ve vatandaşlarımızdan orada adliyeye gitmeden hızlı bir şekilde ifade alınabilmesi, vatandaşlarımızın mağdur olmaması ve uçağa yetişebilmesi için sistemleri kurduk. İkinci bir sistemimizi Antalya Havalimanı'nda kurduk, görüntülü duruşma, SEGBİS ile ifade alınabilir hale geldi.”

Bakan Tunç, Kemer Adalet Binası'nın yapım ihalesini 24 Nisan'da gerçekleştirdiklerini kaydederek, 6 Haziran'da yer tesliminin yapıldığını açıkladı. Tunç, “450 gün içinde bitirerek hizmete sunacağız. 10 bin 200 metrekare kapalı alanda 32 hakim ve cumhuriyet savcı odası, 85 araçlık otopark, bodrum, zemin, 2 kat, teras katı yer alıyor. Modern ve yatay mimaride eser olacak. 72 bin 986 metrekarelik Antalya Ek Adalet Binamızı, 25 bin 728 metrekarelik Alanya Ek Adalet Binamızı, 19 bin 323 metrekarelik Elmalı Adalet Binamızı, 13 bin 358 metrekarelik Kaş Adalet Binamızı, 17 bin 770 metrekarelik Manavgat Ek Adalet Binamızı 2025 yatırım programına teklif ettik” dedi.

“CUMHURBAŞKANIMIZ YARGI REFORMU STRATEJİ BELGESİ'Nİ KAMUOYU İLE PAYLAŞACAK”

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni kamuoyu ile paylaşacağını açıkladı. 1 yıldır konuya ilişkin çalışma sürdürdüklerini anlatan Bakan Tunç, şöyle konuştu: “Önümüzdeki birkaç hafta sonra Cumhurbaşkanımız Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni kamuoyu ile paylaşacak. Bir yıldan beri çalışıyoruz, strateji belgesinde yargıda gecikmeyi önleyecek, vatandaşlarımızın gecikmesiz hakkına kavuşabilmesi için tıkanan damarları açabilecek önemli hedefler ortaya konulacak. Hakim, savcı, avukat ve vatandaşlarımızın görüşünü aldık, almaya devam ediyoruz. Birçok konuya neşter vurularak, yargıya güveni sarsan bazı durumların ortadan kaldırılmasına yönelik önemli reformları hayata geçireceğiz. Bundan şüpheniz olmasın. Sayın Cumhurbaşkanımız o hedefleri açıkladıktan sonra yargısı yasaması yürütmesiyle üzerimize düşen görevleri hızla hayata geçireceğiz. Bazı dava türlerinde mahkemelerde yoğunluğun arttığını görüyoruz, buralarda mahkeme sayısının, hakim savcı sayısının artırılmasına yönelik çalışmalar yaptık. Elbette bunlarla yetinmiyoruz. Sürekli daha iyinin, milletimize daha iyi hizmet etmenin gayreti içindeyiz.”

Bakmadan Geçme