Afet riskine karşı İzmir'de kritik çalıştay
İzmir'de düzenlenen Afet Koordinasyon Çalıştayı'nda uzmanlar bir araya geldi, kritik uyarılar yapıldı. Başkan Tugay, afetlere karşı hazırlıklı olmanın önemine dikkat çekerek İzmir'in yol haritasını açıkladı. Peki, kent hangi adımları atacak?
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, uzman isimleri bir araya getiren İzmir Afet Koordinasyon Çalıştayı'nın açılışında önemli mesajlar verdi. Afetlere karşı hazırlıklı olunması gerektiğinin altını çizen Tugay, İzmir'in bu konuda güçlü bir bilgi ve deneyime sahip olduğunu belirtti.
AFETLERDEN DERS ALMAK ZORUNDAYIZ
İzmir Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından Tarihi Havagazı Fabrikası'nda düzenlenen çalıştay, deprem başta olmak üzere afetlere karşı hazırlıklı olma sürecinde kritik bir adım olarak değerlendirildi. Çalıştayda konuşan Başkan Tugay, 'Dileğimiz afetsiz bir yaşam, ancak bunun yalnızca temenniyle gerçekleşmeyeceğini hepimiz biliyoruz. Afetler yaşanmadan önce gereken önlemleri almalıyız. İzmir, bu konuda büyük bir bilgi birikimine sahip' dedi.
DEPREM MASTER PLANI GÜNCELLENECEK
Şehirlerin kontrolsüz büyümesi ve artan nüfus yoğunluğunun afetler karşısındaki kırılganlığı artırdığına dikkat çeken Tugay, İzmir'de yürütülen zemin araştırmaları, yapı envanteri çalışmaları ve fay hatlarıyla ilgili analizlerin büyük bir veri tabanı oluşturduğunu söyledi. Mevcut Deprem Master Planı'nın 25 yılı aşkın süredir güncellenmediğini belirten Tugay, yeni bir plan hazırlanacağını duyurdu.
YANGIN RİSKİNE KARŞI TEKNOLOJİK ÖNLEMLERİ
İklim krizi nedeniyle yangın, sel ve diğer afetlere karşı da önlem almanın kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Başkan Tugay, İzmir'de yangın risk haritasının oluşturulduğunu ve bu haritaya göre yangın ihtimali yüksek bölgelerde yeni takip sistemleri kurulacağını belirtti. Yangınlara hızlı müdahale edebilmek için araç ve istasyon sayısının artırılacağını da ekledi.
BİLİMSEL ÇALIŞMALARLA AFET RİSKİ AZALTILACAK
Çalıştayda sunum yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, son depremlerle ilgili bilimsel değerlendirmelerde bulundu. Santorini Adası'nda yaşanabilecek 7.5 büyüklüğünde bir depremin İzmir'de hissedilebileceğini ve hatta meteorolojik duruma bağlı olarak kül yağışı oluşabileceğini ifade etti. Hasar tahminine yönelik bilimsel çalışmaların artırılması gerektiğini belirten Sözbilir, erken uyarı sistemlerinin bina bazlı olarak yaygınlaştırılması gerektiğine dikkat çekti.
AFETLER SONRASINA HAZIRLIK
Çalıştay kapsamında yalnızca afet öncesi değil, afet sonrası süreçler de detaylı şekilde ele alındı. İzmir'de olası bir deprem veya afet durumunda altyapı, lojistik, koordinasyon, insani yardım ve acil müdahale konularında yeni senaryolar geliştirildi. Eğitim, gönüllü yönetimi ve dezavantajlı bireylerin desteklenmesi gibi konular da masaya yatırıldı.
Afetlere karşı hazırlık sürecinde kurumlar arası iş birliğinin güçlendirilmesi, teknolojik araçların etkin kullanılması ve halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini belirten Başkan Tugay, 'İzmir'in bilgi ve deneyimiyle bu süreçleri en iyi şekilde yöneteceğine inanıyorum. Koordinasyon ve hareket kabiliyetimizi artırarak, insanlarımızın daha güvenli yaşamasını sağlayacağız' dedi.