Afet Risklerini Azaltma Günü toplantıları yapıldı  

13 Ekim 'Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü' kapsamında, İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş'ın liderliğinde 81 ilde eş zamanlı çevrimiçi toplantılar düzenlendi. 

13 Ekim "Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü" etkinlikleri çerçevesinde, İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş'ın başkanlığında çevrimiçi video konferans sistemiyle 81 ilde eş zamanlı toplantılar gerçekleştirildi. Toplantıya AFAD Başkanı Okay Memiş ve İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş'ın ardından Bursa Valisi Erol Ayyıldız liderliğinde il düzeyinde devam edildi.

TARAP, 11 farklı afet türünde 17 amaç, 66 hedef ve 227 eylem içermektedir. Bursa İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) ise bu planın yerel düzeydeki karşılığı olarak 2021 yılında hazırlanmış olup, Bursa Valiliği İl AFAD Müdürlüğü koordinasyonunda, ilgili kurumlar, belediyeler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve akademik odalarla iş birliği yapılarak geliştirilmiştir. Bursa İRAP, deprem, sel, kütle hareketleri, endüstriyel kazalar ve iklim değişikliği kaynaklı tehlike türlerinin etkilerini azaltmaya yönelik 6 amaç, 24 hedef ve 125 eylem belirlemiştir.

125 EYLEMDEN 9'U ÖNCELİKLİ OLARAK İŞARETLENDİ

Kentsel dirençlilik prensibi doğrultusunda, Bursa İRAP kapsamında belirlenen 125 eylemden 44'ü deprem afetinin olumsuz etkilerini en aza indirmeye yönelik olarak tasarlanmıştır. Plan dahilinde, ilçe belediyeleri sorumluluğunda “İmar Planlarının Revize Edilmesine” yönelik 20 eylem ve “Kentsel Dönüşüm ile Rezerv Alanlara” ilişkin 16 eylem yer almaktadır. Ayrıca, depremin tetikleyici olabileceği ikincil afetlerden kütle hareketleri için 13 eylem de plan kapsamında belirlenmiştir. Bursa'da acil olarak gerçekleştirilmesi gereken öncelikli eylemler de belirlenmiş ve bu doğrultuda 125 eylemden 9'u öncelikli olarak işaretlenmiştir. Gerçekleştirilen eylemlerin yüzde 36'sı tamamlanırken, öncelikli olarak belirlenen 9 eylemin ilerleme oranı ise yüzde 53 olarak kaydedildi.

Bakmadan Geçme