AIDS günahkarlar için ceza değil, hastalık

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu,1 Aralık Dünya AIDS Farkındalık Günü kapsamında, AIDS ve HIV hakkında doğru bilgilerin yaygınlaştırılması ve test konusunda bilgi verdi

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, 1 Aralık Dünya AIDS Farkındalık Günü kapsamında, gençlerin AIDS ve HIV hakkında doğru bilgi sahibi olmalarının önemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Gençlerin AIDS ve HIV hakkında doğru bilgi sahibi olmalarının, enfeksiyonun yayılmasını önlemede kritik rolde olduğuna vurgu yapan Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Doğru bilgi riskli davranışları azaltır. Gençler, bulaşma yollarını bilerek korunma yöntemlerini daha etkin kullanabilirler. Bilgili gençler, çevrelerini de bilinçlendirerek daha geniş bir kitleye ulaşabilirler. Gözlemlerime dayanarak, gençlerin AIDS hakkında genel bir bilgiye sahip olduklarını söyleyebiliriz. Ancak, bu bilginin her zaman doğru ve güncel olmadığını da belirtmek gerekir. Özellikle sosyal medya ve yanlış bilgilerin yaygınlaşması, gençlerin doğru kaynaklara ulaşmasını zorlaştırabilir. HIV'in sadece belirli gruplarda görüldüğü düşünülüyor. Oysa HIV, herkesi etkileyebilen bir virüstür.” dedi.

Dr. Mamçu, şunları söyledi: “HIV'in sadece cinsel yolla bulaştığı bilgisi yanlış. HIV, kan ve kan ürünleri yoluyla, anneden bebeğe ve bazı durumlarda ortak iğne kullanımıyla bulaşabilir. Belirtileri olduğu için kolayca anlaşılabileceği düşünülüyor. HIV'in ilk evrelerinde belirti vermemesi veya grip benzeri hafif belirtiler göstermesi, teşhisi geciktirebilir. HIV ölümcül hastalık değil. Günümüzde HIV, etkili ilaçlarla kontrol altına alınabilen kronik hastalık haline gelmiştir. HIV hastalık değil AIDS'e yol açabilen virüsün adı. HIV pozitifler, doğru ve düzenli tedavi ile sağlıklı ömür yaşarlar. HIV pozitif erkek veya kadınlar bebek sahibi olabilir. HIV taşıyıcılığını kronik bir tıbbi durum seviyesine indirgeyen ilaçların bulunduğu 1996'dan beri, HIV pozitif çiftler basit önlemlerle HIV negatif bebek sahibi olabilir. HIV'in günahkarlar için ceza olduğuna inanabilir. HIV virüs ve vücuda girerken kişinin dini, mesleği, cinsiyeti, eğitim düzeyine bakmaz. Kişiler düzenli HIV ilaç tedavisi görüyorlarsa, vücutlarındaki virüs belirlenemeyen seviyeye baskılandıysa ve bu seviye korunuyorsa kondom kullanmalarına gerek yoktur. Ancak henüz ilaç tedavisi görmüyorlarsa veya tedaviye rağmen henüz belirlenemeyen seviyede değillerse, her ikisi de tedavi başarısızlığına uğramamak için daha sıkı korunmalıdır. Çünkü virüsün farklı tipleri vardır ve farklı virüs tipleri arasındaki transferden kaynaklı çapraz direnç gelişebilir.”

Gençlerin AIDS hakkındaki farkındalığını artırmak için etkili yöntemler olduğunu belirten Dr. Mamçu, şunları söyledi: “Eğitim programları önem taşır. Okullarda, gençlik merkezlerinde ve sosyal medya platformlarında düzenli olarak HIV/AIDS eğitimleri verilmeli. Sorularını çekinmeden sorabilecekleri, açık ve dürüst iletişim kurulabilen güvenli ortamlar oluşturulmalı. HIV pozitif olanların hikayelerinin paylaşılması, ilham verebilir ve yanlış anlamaları düzeltebilir. Televizyon, radyo ve sosyal medya platformlarında doğru bilgilerin yaygınlaştırılması önemli. Toplum tabanlı örgütler güçlendirilmeli. Bu örgütler, gençlere ulaşmada ve onları desteklemede önemli bir role sahiptir.”

“GENÇLER HIV TESTİ YAPTIRMAK İSTEMİYOR”

Gençlerin HIV testi yaptırma eğilimlerinin ülkeye, kültüre ve sosyal çevreye göre farklılık gösterdiğini dile getiren Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Genel olarak, gençlerin HIV testi yaptırma konusunda çekinceleri olabiliyor.” dedi.

Bu çekincelerin nedenlerine değinen Dr. Dilek Leyla Mamçu, sözlerini şöyle tamamladı: “Test sonucunun pozitif çıkması halinde toplum tarafından dışlanma korkusu yaşayabiliyorlar. Testin nasıl yapıldığı, sonuçların ne anlama geldiği gibi konularda yetersiz bilgi sahibi olabiliyorlar. Test merkezlerine ulaşımın zor olması veya testin ücretli olması da test yaptırma konusunda engel oluşturabiliyor. Gençlerin HIV testi yaptırma oranlarını artırmak için testlerin kolaylaştırılması, gizlilik ve güvenliğin sağlanması, danışmanlık hizmetlerinin sunulması gibi uygulamalara gidilebilir. Bu sayede gençler sorularına cevap bulabilir ve destek alabilirler, böylece çekinceleri de azalabilir.”

Özel Haber

Bakmadan Geçme