Akaryakıt zammı bilet fiyatlarını fırlattı

yenikiraz.com internet sitesinden Semi Tektaş'ın haberine göre, akaryakıta gelen zamlar sonrası her sektör peşi sıra zam...

yenikiraz.com internet sitesinden Semi Tektaş'ın haberine göre, akaryakıta gelen zamlar sonrası her sektör peşi sıra zam yapıyor. Akaryakıta en bağımlı olan ulaşım sektöründe zam fırtınası fiyatları alt üst etti. Şehirlerarası otobüs fiyatlarına zam geldi. Zamlı fiyatları duyanlar şaşkına dönerken yetkiler ise zama mecbur olduklarını söylüyor. Zamların devam ettiği günlerde vatandaşların alım gücü gün geçtikçe de zayıflıyor. Akaryakıta gelen zamlardan sonra tüm sektörlere gelen zamlar vatandaşın belini iyice bükerken bir zam haberi daha geldi. Yeni zam haberi şehirlerarası otobüs fiyatlarına geldi.

MAZOT MASRAFI 18 BİN

Ege Bölgesi Otobüs İşletmecileri Derneği Başkanı Serdar Gerilakan, İstanbul'a gidiş-dönüş akaryakıt masraflarının 18 bin TL olduğunu söyledi. Gerilakan, 'Şu anda akaryakıt fiyatları 40 TL'ye yaklaştı. Bu da demektir ki İzmir'den İstanbul'a gidecek bir otobüsün köprü parası ile gidiş dönüşü 18 bin TL mazot parası ödemesi gerekiyor. Bugün yaptığımız zamlar iki sene önce yapmamız gereken zamlardı. Şu anda İstanbul'a gidiş biletleri ortalama 500-550 TL arasında. Bu halde bile artık otobüsçü dayanamıyor, gidip gelemiyor. Sefer sayıları düşmeye başladı' değerlendirmesinde bulundu.

'DERT BİR DEĞİL Kİ'

'Burada yapılması gereken devletin sektörün üzerindeki kamburu olan mazot zamlarını asgariye indirmesi gerekiyor' diyen Gerilaka, 'Yüzde 18 vergi öderken bu rakam şimdi yüzde 20 oldu. ÖTV, mazot zammı ve vergiler bu sektöre kambur oldu. Bu masraflara ek olarak şoför maaşları, muavin maaşları da yük olmaya devam ediyor. İzmir'e gelen yolcularımızın şehir içine dağıtıyoruz ama artan mazot masrafları maliyetlerin daha fazla olmasına neden oluyor. Maliyetleri kendi bütçemizden karşılıyoruz. Bir kğıt ruloyu 6 liradan alırken şu an 90 liradan alıyoruz. Taşıma sektörü bitme noktasına gelmek üzere' şeklinde konuştu.

'EN AZ ZAM TAŞIMACILIKTA'

Zam yapılan sektörler arasında en zammın taşımacılık sektöründe olduğunu söyleyen Gerilakan, 'Şu anda en az zammı yapan sektör yine taşıma sektörü oldu. Totale baktığımız zaman bizim şu anda 500 liralık biletlerimizin bin TL olması gerekiyor. Bugün baktığınız zaman yüzde 18 olan komisyonun düşmesini beklerken oran yüzde 20'ye çıkıyor. Türkiye'de en büyük vergi rakamlarını taşımacılık sektörü ödüyor. Türkiye'deki bütün insanları yerlerine uğraştıran ve en büyük riski alan sektör. Şu anda yapılan zamlar emin olun ki 2 sene önce yapmamız gereken zamlar aslında. 10 milyon insana istihdam sağlıyoruz' diyerek sözlerini noktaladı.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme