Akciğer kanserinde yanlış inanışlar ölüme götürüyor: Komşunu değil hekimi dinle!

Prof. Dr. Abdullah Erdoğan, akciğer kanseri hakkında çarpıcı uyarılarda bulundu. Erdoğan, komşunu değil, hekimi dinle diyerek, yanlış inanışlara dikkat çekti. Peki ne yapmalı, nasıl korunmalıyız?

Memorial Antalya Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü'nden Prof. Dr. Abdullah Erdoğan, "17 Kasım Akciğer Kanseri Farkındalık Günü" kapsamında yaptığı açıklamada, akciğer kanserinin çevresel faktörlere bağlı olarak en sık Marmara Bölgesi'nde görüldüğünü belirtti.
"Sanayileşme, tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı bu bölgede akciğer kanserinin en önemli nedenleri arasında" diyen Erdoğan, hastalığın yaşla birlikte görülme sıklığının arttığını ifade etti.

Erdoğan, akciğer kanserinin çevresel faktörlerin etkisiyle erken yaşlarda da ortaya çıkabileceğini ancak bunun nadir görüldüğünü belirterek, "20'li yaşlarda bile akciğer kanseri teşhisi koyduğumuz vakalar oldu" dedi.

ERKEN TEŞHİSİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER

Erdoğan, farkındalığın yetersizliğinden kaynaklanan sebeplerle akciğer kanserini erken evrede teşhis etmenin zor olduğunu söyledi.
"Toplumumuzda hastalık belirtilerini önemsememe alışkanlığı var. Akciğer kanserini genellikle evre 2, 3 hatta 4 gibi ilerlemiş aşamalarda yakalıyoruz" diyen Erdoğan, şu önerilerde bulundu: Sigara içen ya da öksürük gibi şikayetler yaşayan kişiler mutlaka akciğer grafisi çektirmeli.
Rahatsızlık veren belirtiler göz ardı edilmemeli.


“KOMŞUMUZU DEĞİL, HEKİMLERİMİZİ DİNLEYELİM”

Hastaların hekim tavsiyelerini dikkate alması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, farkındalık sağlanması adına önemli bir örnek paylaştı:
"Bir hastamıza bir buçuk yıl önce tanı koyduk, ameliyat olması gerektiğini söyledik. Ancak komşularının 'Akciğere bıçak değmez' gibi yanlış yönlendirmeleriyle ameliyatı reddetti. Hasta tekrar geldiğinde ameliyat şansı kalmamıştı. Bu çağda böyle yanlış inanışlar görmek istemiyoruz."

Erdoğan, toplumda hekimlerin söylediklerine güvenmenin önemine değinerek, "Hekimler, bir konuda bilgi sahibiyse o konuyu komşularımızdan daha iyi bilir" diye konuştu.

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR

Akciğer kanserinin tedavisinde erken teşhisin önemini vurgulayan Erdoğan, hastalığın birinci tedavi yönteminin cerrahi müdahale olduğunu belirtti.
"Erken evrede yakaladığımızda tedavi başarımız çok yüksek. Ancak lenf nodlarına sıçradığında önce başka tedaviler uygulayıp sonra ameliyat seçeneğini düşünmek zorunda kalıyoruz. Şikayetlerinizi ötelemeyin ve hekiminizin tavsiyelerine uyun" diyerek erken teşhisin hayati önemine dikkat çekti.

Bakmadan Geçme