Aliağa’daki Raymond Croze gemisine tepki: Türkiye atık çöplüğü değil!
Aysun Güler/YENİ İZMİR- TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Genel İş-DİSK, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, İzmir Tabip...
Aysun Güler/YENİ İZMİR- TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Genel İş-DİSK, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, İzmir Tabip Odası gibi sivil toplum örgütlerin yer aldığı basın açıklamasında, Aliağa karasularında olan asbestli gemi Raymond Croze ile ilgili bilgilere yer verildi.
İzmir Mimarlık Merkezi'nde düzenlenen basın açıklamasında sözcü Aydemir, söküm için gemilerin adı değişse de usulsüzlüklerin aynı olduğunu ifade etti. Aydemir açıklamalarında şunları kaydetti:
''DENETİMLER YETERSİZ''
'Uluslararası ve ulusal mevzuat, teknik yeterlilikler, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı başta olmak üzere ilgili diğer kurumlar tarafından yurtdışından gelen gemilerin notifikasyon süreci, gemi sökümü, atık yönetimi sürecine ilişkin izin ve lisansları verilen, denetime tabii olan tesislerde yapılan uygulamaların kağıt üzerinde kaldığı örnekleri Otopan, Ethan, Kuito, Sao Paolo Gemileri ile yaşamıştık. Kuito ve Ethane gemilerinde hukuki süreç devam ederken gemi söküm işlemleri tamamlanmıştı. Sao Paulo Gemisi ile ilgili yürüttüğümüz mücadelede ise İzmir İçin başarılı olmuş, gemiyi ülkemize sokmamıştık. Ancak Aliağa Gemi Söküm Bölgesi'nde mevcut koşullarda gemi sökümü devam ediyor. Yaşanan örnekler gemi sökümleri ile ilgili işlemlerin yasal mevzuata uygun olarak gerçekleşmediğini, denetimlerin yetersiz kaldığını göstermekte, söylemlerimizi ve kaygılarımızı doğrulamaktadır.'
''BOYA NUMUNESİ ALINMAMIŞ''
Aydemir, Aliağa açıklarında olduğu bilinen Raymond Croze'nin; Fransa'da 80'li yılların başında inşa edildiğini, döneminde asbestin de yoğun kullanıldığı bilgisini verdi. Aydemir, ''Fransız kablo döşeme gemisi Raymond Croze, bütünü ile tehlikeli atık olması ile birlikte, geminin her yerinde asbest kullanıldığı gemiye ait Tehlikeli Madde Envanter Raporunda da (IHM) doğrulanıyor. Gemide 5 bin metrekareden fazla alanda asbestli boya olma ihtimali olmasına karşın, İHM de boya numunesi alınmamış olması soru işaretlerini büyütüyor'' dedi.
''MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ''
Basın açıklamasında, tehlike madde envanter raporu, natifikasyon onayı, gas free belgesi, söküm izni, radyasyon ölçümü, atık bertaraf planları, asbest içerikli boyalar, atık denetim, çevresel önlemler iş sağlığı ve güvenliği konularının bilgi ve belgeleri yetkili kurumlardan istenildiği belirtildi. Türkiye'nin tek gemi söküm tesisinin bulunduğu yer olan Aliağa bölgesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Aydemir, ''Aliağa, ağır sanayinin bulunduğu bölge olması nedeniyle çok hassas bir bölgedir ve kapasitesini doldurmuş durumdadır. Bu nedenle özel işletim koşullarının gerekli olduğu bir yerdir. Bu nedenle de şeffaf, çalışan sağlığı, çevre ve halk sağlığı ile doğayı koruyan bir perspektifle süreç yürütülmelidir. Yaşanan olumsuzlukların tekrarlanmaması için, gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı, hem gemi söküm tesislerinin hem de tüm Aliağa'da bulunan ağır sanayi tesislerinin işletim koşulları etkin bir şekilde denetlenmelidir. İzmir'de meslek odaları, sivil toplum örgütleri, yaşam savunucuları; Gemi Söküm Tesislerinde gerçekleştirilen usulsüz işlemler, çevre ve halk sağlığını tehdit eden, sektör emekçilerinin yaşamına mal olan usulsüz işlemler ve uygulamalara karşı, ülkemizin ve Aliağa'nın atık çöplüğü haline gelmemesi mücadelesine vazgeçmeden devam ediyoruz'' ifadelerine yer verdi.
''AK PARTİ SAĞLIĞA ZARARLIDIR''
Basın açıklamasının ardından hep birlikte ''AK Parti sağlığa zararlıdır'' sloganı atıldı.