Amsterdam’da oy verme işlemi sırasında olay çıktı

Cumhuriyet’in haberine göre, Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da, Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri için oy verme işlemi sona...

TAKİP ET

Cumhuriyet'in haberine göre, Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da, Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri için oy verme işlemi sona ererken olaylar çıktı ve Amsterdam polisi olağanüstü durum ilan etti. RAI Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen oy verme işlemine polis helikopteri ve çok sayıda ambulans sevk edildi. Olayların çıkmasına sebep olarak Cumhurbaşkanı adayları Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu taraftarları arasında yaşanan kavga gösterildi. Kavga, sandık başında görevli iki siyasi partinin temsilcileri arasında meydana geldi. Oy verme işlemi sırasında yaşanan gerginlikler son saatlerde kontrolden çıkarak büyük bir olaya dönüştü. Türkiye'nin Amsterdam Başkonsolosluğu yetkilileri olaylarla ilgili açıklama yapmayacaklarını belirtirken, sandık başında görevli yaklaşık 100 kişi hala RAI'de kalmış ve oy sandıkları ile pusulaları güvence altına aldı.

Oy sandıkları güvenli bir yere götürülürken, Hollanda'da kullanılan oy pusulaları 14 Mayıs'tan önce Türkiye'ye gönderilecek. Hollanda'da yaklaşık 260 bin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oy kullanma hakkına sahip ve  Hollanda'daki Türk seçmenlerin sandığa gitme oranı Clingendael Enstitüsü tarafından yapılan araştırmaya göre yüzde 56 civarında olduğu tespit edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2018 yılında yapılan seçimlerde Belçika'nın ardından en büyük desteği Hollanda'da almıştı. Hollanda'da oy kullanan Türk seçmenin yüzde 73,3'ü tercihini Erdoğan'dan yana kullandı. Belçika'da bu oran yüzde 74,9 olarak gerçekleşti.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme