'Ankara'da 4 konuyu gündeme getirdim'
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ağustos ayı Meclisi İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi. Meclis...
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ağustos ayı Meclisi İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi. Meclis Başkan Yardımcısı Işın Yılmaz idaresinde gerçekleştirilen toplantıda gündem maddeleri görüşülürken alt komisyonlar da kendi sektörleri hakkında bilgilendirme gerçekleştirdi.
3 DAKİKADA
yenikiraz.com internet sitesinden Semi Tektaş'ın haberine göre, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Ağustos Ayı Meclisi'nde konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, geçtiğimiz günlerde katılım gösterdiği TOBB Türkiye Ekonomi Şûrası hakkında değerlendirmelerde bulundu. Yorgancılar, başta enflasyon sorunu olmak üzere 36 maddelik konuyu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile paylaşma fırsatı bulduğunu söylerken '16 Ağustos'ta TOBB Türkiye Ekonomi Şurası'nı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz ve ilgili bakanlar ile oda ve borsa başkanlarının katılımıyla gerçekleştirdik. Bana tanınan 3 dakikalık süre içerisinde kürsüde; ekonomimizin en öncelikli konusunun enflasyon olduğu, KOBİ'lerimize uygun şartlarda kredi temin edilmesi gerektiği, pratik iş hayatı ile örtüşmeyen düzenlemelerin sıkıntı yarattığı, özellikle İzmir'de sanayi alanlarının yetersiz kaldığı hususlarına değindim' değerlendirmesinde bulundu.
'KREDİLERE ULAŞAMIYORUZ'
Yorgancılar, sözlerini enflasyon hakkında şu değerlendirmeleri yaparak sonlandırdı; 'Ülkemiz özelinde de hem PMI hem de sanayi üretim endeksi dikkatle izlenmesi gereken bir sürece gidiyor. Sanayi üretim endeksindeki aylık bazda binde 2, binde 6 artış oranları ne yazık ki, ülkemiz potansiyelini yansıtmamaktadır. Üretimde yaşanan olası yavaşlamanın ana sebebi, yüksek enflasyondan kaynaklı maliyetlerin katlanılamaz boyuta ulaşmasıdır. İlerleyen dönemde küresel ticaret de yavaşlarsa, bu durum ihracatımıza da daha fazla olumsuz yansıyacaktır. O nedenle, Ekonomik Şura'da da oda başkanları olarak, enflasyondan, finansman teminine kadar ana başlıklara vurgu yaptık.
İşte bu noktada, Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek'in 'Sürdürülebilir yüksek büyümenin devamı için reel sektörümüzün finansmana kesintisiz erişimi tabii ki olmazsa olmazdır' diyerek, üretimi ve yatırımı destekleyecek adımların atılacağını belirtmesi kıymetli olmakla birlikte, artık somut adımlar görmek istiyoruz. Bu kapsamda Sayın Bakanın kararlı duruşunu destekleyen Merkez Bankası'nın cesur faiz hamlesini önemsiyorum.
Fiyat istikrarı önceliği, birçok sorunu da ortadan kaldıracaktır. Ne yazık ki son faiz artışı, kredileri daha da maliyetli hale getirecektir. Ancak, şu anda işletme sermayesi ihtiyacı olan firmalarımız, maliyete rağmen kredilere ulaşamamanın artan mağduriyeti içindeler.
Bu hamle ile devamında atılacak adımlar, açıklanacak olan Orta Vadeli Program'ın eylem adımları ve gerçekleşme süreleri bugün daha fazla önem arz etmektedir. Yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı büyüme politikalarını destekleyen eylem adımları ile yapısal reformlar, açıkların nasıl kapatılacağı, kamuda tasarrufun nasıl sağlanacağı, programın dış finansman ayağı gibi önemli başlıklar tek tek ortaya konulmalı, rakamlarla desteklenmelidir.'
Haber Merkezi