Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde neler oldu?

60. Antalya Altın Portakal Film Festivali, festivalde gösterilmesi planlanan “Kanun Hükmü” isimli film nedeniyle çıkmaza girdi....

TAKİP ET

60. Antalya Altın Portakal Film Festivali, festivalde gösterilmesi planlanan 'Kanun Hükmü' isimli film nedeniyle çıkmaza girdi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, kendilerinin dışında oluşan süreç nedeniyle festivalin iptal edildiğini duyurdu.

Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, KHK ile görevlerinden alınan doktor Yasemin Demirci ile öğretmen Ender Karataş'ın hikayelerini anlatan 'Kanun Hükmü' isimli belgeselin önce seçkiden çıkarıldığını, ardından geri alındığını, fakat seçkiden 2. kez çıkarıldığını açıklamıştı. Sosyal medyada yaptığı açıklamada Boyacıoğlu, film nedeniyle hakkında soruşturma başlatıldığını, kendisinin ve ekibinin hayatıyla tehdit edildiğini, festival ekibinin filmi seçkiye tekrar almasına rağmen sinema sektöründen destek göremediklerini vurgulamıştı. Filmin seçkiden çıkarılmasının nedeninin ise filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam etmesi olduğu söylenmişti.

Yönetmen, kararı sansür olarak niteledi

Film, seçkinden ilk kez kaldırıldığında belgeselin yönetmeni Nejla Demirci kararı sansür olarak nitelemiş, belgeselin seçkiye geri alınmaması halinde görevden çekileceğini belirtmişti. Festivale katılan 27 adet filmin yönetmenleri ve yapımcıları da festival ekibine tepki olarak filmlerini festivalden çekmişti.

Gösterilen tepkiler sonucu film, seçkiye 2. kez alınmıştı. Boyacıoğlu tarafların tamamının yargılama sürecinin tamamlandığının teyit edildiğini belirtmiş, filmin seçkiye tekrar katılmasıyla ise Kültür ve Turizm Bakanlığı festivalden çekilmişti.

Gençlik ve Spor Bakanlığı da desteğini çekti

Filmin seçkiden 2. kez çıkarılması, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın da desteğini çekmesine engel olamadı. Spor salonunun tahsisinin de iptal edildiğinin duyurulması üzerine Böcek, festivalin iptal edildiğini duyurdu.

Jüri Başkanı Akbağ da tepki gösterdi

Öte yandan sürece tepki gösterenlerin arasında festivalde jüri başkanı olarak görevlendirilen oyuncu Demet Akbağ da bulunuyor. Görevinden ayrılan Akbağ, sosyal medyadan yaptığı açıklamada 'Bir hafta boyunca sinema konuşmak ve sinemayla iç içe olmak için kabul ettiğim, Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jüri başkanlığı görevimden ayrılıyorum' ifadelerini kullanmıştı.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme