Antik kente zaman yolculuğu

Torbalı’da düzenlenen “Metropolis'te Zaman Yolculuğu” projesi, öğrencileri Metropolis Antik Kenti içerisinde 5 bin yıl öncesinden günümüze...

TAKİP ET

Torbalı'da düzenlenen 'Metropolis'te Zaman Yolculuğu' projesi, öğrencileri Metropolis Antik Kenti içerisinde 5 bin yıl öncesinden günümüze uzanan atölye çalışmalarıyla buluşturarak, eğlenmenin ve öğrenmenin bir arada gerçekleşmesini sağlıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Torbalı Kaymakamlığı, Torbalı Belediyesi, Metropolis Kazı Başkanlığı ve Torbalı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen proje kapsamında; Torbalı ilçesi için önem arz eden tarihi topraklarda, öğrencilerin tarihi bilincini harekete geçirmek, tarihi yaşayarak öğrenmelerini sağlamak amaçlanıyor. İlkokul 3'üncü ve 4'üncü sınıf öğrencilerine yönelik ve her hafta Salı günü gerçekleştirilen projede, şuana kadar Torbalı sınırları içerisinde yer alan 15 farklı okuldan öğrenciler, antik kent içerisinde oluşturulan tasarım ofisinde çeşitli atölye çalışmalarıyla buluşma imkanı buldu. Ayrıca 3 Aralık Dünya Engelliler Gününe özel olarak bu hafta ise özel eğitim öğrencileri projeyle bir araya gelerek, tasarım ofisinde çeşitli atölye çalışmalarına katıldı.

ARKEOLOG REHBERLİĞİNDE GEZİYORLAR

Seramik, dokuma, mozaik atölyesi ve antik oyunlar gibi her hafta farklı etkinliklerin düzenlendiği projede tarihi kente gelen öğrenciler, arkeologların rehberliğinde alanı gezerek öğreniyor. 5 yıl boyunca sürecek projede ise öncelikli olarak dezavantajlı köy okulları yer aldı.

5 BİN YILLIK TARİH

İzmir'in Torbalı ilçesinde, Yeniköy ve Özbey köyleri arasındaki Met- ropolis Antik Kenti, sırtını Gallesion Dağı'na dayamış olan kent adını Meter Gallesia isimli ana tanrıçadan alır. Metropolis çevresinde ilk yerleşim izleri ise Taş Devri'ne (Neolitik) -Tepeköy, Dedecik, Kuşçu- burun- kadar uzanmaktadır. Geç Antik Çağ'da Metropolis bir piskoposluk merkezi haline gelmiş ancak savaşlar ve ekonomik nedenlerden dolayı küçülmeye başlamış ve kentte savunma amaçlı bir kale inşa edilmiştir. 14. yüzyıldan itibaren bölgenin Aydınoğulları Beyliği'nin eline geçmesiyle beraber Metropolis de Aydınoğulları Beyliği idaresi altına girmiş, ancak eski konumunda daha fazla yaşayamamış ve Torbalı'ya taşınmıştır.

TİYATRO

Helenistik Dönem'de inşa edilmiş tiyatronun Roma Dönemi'nde ze- mini mermer döşeme ile kaplanmış ve sahne binası genişletilmiştir. 2000-2001 yıllarında restore edilmiş tiyatro yaklaşık 4.000 seyirci kapasitesine sahiptir.

PERİSTİLLİ EV

Antik tiyatronun güney yamacında tiyatro ve şehir merkezi bağ- lantısını araştırmak için yapılan kazılarda ortaya çıkmıştır. Peristil avlulu ev şimdiye kadar pek bilinmeyen sivil yaşama ait detayları aydınlatmaya başlamıştır. Yapının ortasındaki geniş avlu mermer levhalar ile kaplanmış ve her kenarında dört sütun sırası ile çev- relenmiştir. Avluyu çevreleyen çok sayıda mekn ise renkli duvar sıvaları ve zengin buluntuları ile yapının Roma Dönemi'nde yaşamış varlıklı bir Metropolis sakinine ait olduğunu gösterir.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme