APİKAM, Türkiye'nin en büyük yerel dijital arşivini oluşturuyor!

Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM), dijital arşivini 400 bin belgeyle genişletme yolunda önemli bir adım attı. Peki, bu arşivde hangi tarihsel belgelere ulaşılabilecek? APİKAM, yapay zeka desteğiyle dijital arşiv yönetimini nasıl hızlandırmayı planlıyor? Gönüllü bağışlarla zenginleşen bu arşiv, araştırmacılar için ne gibi fırsatlar sunacak? Ayrıntılar haberimizde!

Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM), yerel arşivcilik hizmetlerini güçlendirerek dijital arşivini genişletme yönünde önemli adımlar attı. Arşivde, tarihsel öneme sahip yaklaşık 300 bin belgenin dijitalleştirildiği ve www.apikam.org.tr adresinde erişime sunulduğu bildirildi. APİKAM, önümüzdeki dönemde 100 bin belge daha eklemeyi hedefleyerek, Türkiye'de yerel yönetimler bazında en kapsamlı yerel tarih arşivine sahip kurum olma yolunda ilerliyor.

YEREL TARİHE BÜYÜK KATKI

Kent kültürüne ve tarihine katkı sağlamayı amaçlayan APİKAM, sergicilik, müzecilik, arşivcilik, eğitim çalışmaları ve kütüphanecilik alanında çeşitli faaliyetlerde bulunuyor. İzmir'in yerel tarihi üzerine yürütülen bu kapsamlı çalışmada, son beş ay içerisinde arşivcilik hizmetlerine büyük bir önem verildiği ve tasnif işlemlerinin hızlandırıldığı kaydedildi. Bu çerçevede, 300 bin belge dijital ortamda kullanıcıların erişimine açıldı.

YAPAY ZEKA DESTEĞİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Arşivi ve Müzeler Şube Müdürü Dr. Serhan Kemal Saygı, APİKAM'ın en büyük özelliklerinden birinin, Türkiye'deki yerel arşivler arasında en geniş koleksiyona sahip olmasının altını çizdi. Saygı, “Dijital arşivcilikte yapay zekâdan faydalanarak arşiv malzemelerinin çok daha kısa sürede tasnif edilmesini sağlamayı, böylece daha fazla malzemeyi daha hızlı erişime açmayı amaçlıyoruz. Ayrıca üniversitelerin ilgili bölümleriyle iş birliği yaparak dijital arşiv kullanımını yaygınlaştırmayı planlıyoruz” dedi.

GÖNÜLLÜ BAĞIŞLARLA ZENGİNLEŞİYOR

APİKAM koleksiyonunun en büyük parçasının İzmir Milli Kütüphane koleksiyonuna ait süreli yayınlar olduğunu belirten Dr. Saygı, araştırmacıların 1877 yılından 1950 yılına kadar İzmir'de yayımlanan gazetelere erişim sağlayabildiğini ifade etti. Ayrıca, İzmir ve çevresinin Osmanlı Dönemi'ne ait mahkeme kayıtları, il yıllıkları, meclis tutanakları ve el yazmalarının da dijitalleştirildiğini vurguladı. İzmirli hemşehrilerin gönüllü bağışlarıyla bir arşiv koleksiyonu oluşturduklarını belirten Saygı, “Halihazırda 400 bağışçımız var. Bu da mevcut koleksiyonumuzu halktan aldığımız verilerle daha da zenginleştiriyor” diye konuştu.

DİJİTAL ARŞİV İLE YABANCI ARAŞTIRMACILARA KAPILAR AÇILIYOR

Günümüz itibariyle APİKAM'ın dijital arşivinde 353 cilt gazete, 190 cilt dergi, 2 bin 687 cilt meclis tutanağı, 738 cilt albüm ve 233 cilt şeriyye sicili bulunduğu bildirildi. APİKAM, dijital arşivi İngilizce olarak da erişime sunmayı hedefleyerek, yabancı akademisyenlerin İzmir'le ilgili araştırmalar yapmasını sağlamayı ve onlarla etkileşim kurmayı amaçlıyor.

APİKAM'da arşiv ve tasnif çalışmaları sırasında, belgelerin tahrip olmasını önlemek amacıyla eldiven ve tozlu belgelerden zarar görmemek için maske kullanılıyor. Bu önlemler, arşiv malzemelerinin korunması ve sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıyor.

Kaynak: Bornova Belediyesi

Bakmadan Geçme