Artan uyuz vakaları sınıf kapattırıyor

Okullardaki uyuz vakalarının artışı velilerde endişe yarattı. 16 Ocak'ta İzmir Konak Hacışakir Eczacıbaşı Ortaokulu'nda yaşanan uyuz...

Okullardaki uyuz vakalarının artışı velilerde endişe yarattı. 16 Ocak'ta İzmir Konak Hacışakir Eczacıbaşı Ortaokulu'nda yaşanan uyuz vakası nedeniyle 8. Sınıfların eğitimine ara verildi. Okuldan alınan bilgilere göre sınıflar kapatıldıktan sonra okulda ilaçlama yapıldı.

”VAKA SAYISI ARTTI”

Konuya İlişkin Can Hastanesi Dermatoloji Uzman Doktor Tuğçe Özkapu uyuzun parazitten kaynaklandığını ve bu nedenden dolayı da insandan insana kolayca geçtiğini söyledi. Özkapu pandemiden bu yana vakaların artış gösterdiğini vurguladı ve açıklamalarına şu şekilde devam etti:

Sadece İzmir'de değil, tüm Türkiye'de pandemiden bu yana uyuz vakaları artış göstermişti ancak koronanın gölgesinde kalmıştı. Pandemi tedbirlerinin azaltılmasıyla hastalar hastaneye daha rahat başvurmaya başladı ve vaka sayısındaki artışı net görür olduk. Hastanelerde ve kliniklerimizde uyuz vakalarının çokluğuna şahit oluyoruz. Hatta öyle ki okulların kapanmasına kadar gidiyor. Çocuk tedavi oluyor ve okuldaki eğitimine devam ediyor. Ancak okula ve okul yönetimine bilgi verilmiyor. Bilgi verilmediği takdirde, salgınlara, okulun tamamen kapatılmasına neden oluyor. Çünkü kolay bulaşan hastalık. Hep vurguladığımız şey uyuz olduğunun saklanmaması ve belirtiler görülmeye başlandığı an hastaneye başvurulması. Şikayetler olduğunda hemen doktora başvurulmalı. Ailenin diğer bireylerinde de belirtiler olmasa bile tedavi edilmeli. Özellikle çocuklar okulda birbirlerine sarılıyor ve uyuz yakın temaslı oyunlarda kolayca bulaşabiliyor. Bu yüzden bilgilendirme çok önemli.

Uzman Dr. Tuğçe Özkapu

NASIL KORUNMALI?

Hangi belirtilerde hastaneye başvurulması gerektiğini söyleyen Özkapu, ‘'özellikle geceleri artan, göbek çevresi, el parmak arası, bacak arası gibi sıcak bölgelerde yoğun kaşıntılı lezyonlar dermatolog tedavisini gerektiriyor'' şeklinde konuştu. Tuğçe Özkapu uyuzdan korunma yöntemlerini de anlattı. Özkapu, ‘‘Giyim alışverişlerinde en az 1 hafta kapalı bir poşette bekletilmeli. Kişilerin alacağı en önemli önlemlerden biri bu. Çünkü kıyafetlerden uyuz kolaylıkla bulaşıyor ve hava almayacak şekilde poşette bekletilmesi uyuz parazitinin ölmesine neden oluyor. Eğer uyuz olduğu düşünülürse kıyafetlerin en az 60 derecede yıkanması ve ardından kızgın ütüyle ütülenmesi gerekiyor. Yakın temastan mümkünce kaçınılmalı'' dedi.

”UYUZ KOLAYCA BULAŞIYOR”

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uzman Doktor Yüce Ayhan da okullarda artan uyuz vakalarına ilişkin konuştu. Ayhan, ‘‘Uyuz kolayca özellikle tensel temas yoluyla bulaşan bir hastalık. Okullardaki sınıfların kalabalık olması teması artırıp vakaların artmasına neden olabiliyor Tekstil ürünlerinin ortak kullanımı da uyuzun daha hızlı yayılmasına neden oluyor. Aileler ve öğretmenlerin bu konuda farkındalığının olması gerekiyor. Kaşıntılı deri lezyonu birçok hastalıkta görülebilir ancak uyuz ihtimali her zaman düşünülmeli. Kişisel hijyen, hastalarının yakın temasının da kesilmesi gerekiyor'' dedi.

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Yüce Ayhan

Aysun Güler

Bakmadan Geçme