Asansör faciaları devam ediyor! Öğrenci yurtlarında neler oluyor?
25 Ekim'i 26'ı Ekim'e bağlayan gece Aydın’ın Efeler ilçesinde bulunan, Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı...
25 Ekim'i 26'ı Ekim'e bağlayan gece Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan, Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı (KYK) Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'nda bir asansör 'kazası' yaşandı. Söz konusu kazada Adnan Menderes Üniversitesi'nde son sınıf öğrencisi olan Zeren Ertaş (22) yaşamını yitirdi.
Kazanın ardından asansörün bakım ve denetimlerinin yapılıp yapılmadığı, bir 'ihmal'in olup olmadığı tartışılmaya başlandı. Aynı zamanda öğrenci yurtlarında bu bakım ve denetimlerin meslek odalarından alındığı, kar etmek isteyen şirketlere verildiği iddiası da gündeme geldi.
Öğrenciler 26 Ekim günü öğlen saat 12:00'de Aydın'da Kent Meydanı'nda oturma eylemi gerçekleştirdi. Yüzlerce öğrencinin başlattığı bu eylemler kısa sürede tüm ülkeye yayıldı.
KASTAMONU
Aydın'da yaşanan facianın ardından Kastamonu Baharzade Feride Hanım Kız KYK yurdu öğrencileri de sosyal medyadan asansörlerinin iki kat aşağı kaydığını duyurdu. Seslerinin duyulmasını isteyen öğrenciler, önlem olarak asansörün girişine çöp kovası konulduğunu açıkladı.
?Kastamonu Baharzade Feride Hanım Kız #kykyurdu
ÖĞRENCİLER ASANSÖRDE KALDI, ASANSÖR 2 KAT AŞAĞI KAYDI.
'Bir kaç kişinin daha mı ölmesi gerekiyor bir şeylerin olması için'
Biz yaşamak istiyoruz. Yurtları denetleyin. Can güvenliğini sağlayın. ARTIK YETER. Bir kişi daha ölmesin! pic.twitter.com/vynYE6quMh
— Barınamıyoruz Hareketi (@barinamayanlar) October 27, 2023
ÇORUM
Çorum Mimarsinan Mahallesi'nde de benzer bir olay yaşandı. KYK İskilipli Atıf Hoca Kız Öğrenci Yurdu'ndaki asansör arızalanınca, 6 öğrenci içinde mahsur kaldı. Mahsur kalan öğrenciler, yurt görevlileri tarafından kurtarıldı.
ORDU
Son olarak ise Ordu'nun Fatsa ilçesindeki Fatsa KYK Kız ve Erkek Öğrenci yurdunda kız öğrencilerin bulunduğu bloktaki asansöre binen 4 öğrenci zor anlar yaşadı. Olayı gören görgü tanıklarının ifadelerine göre kız öğrencilerin beşinci kattan bindikleri asansör bir kat aşağıda kendiliğinden durdu. Korku dolu anlar yaşayan öğrenciler, arkadaşlarının yardımıyla asansörden çıkmayı başardı. Daha sonrasında ise asansörün zemine çakıldığı bilgisi aktarıldı.
Öğrencilerden biri asansörde yaşananları cep telefonuyla kameraya aldı. Öğrencilerin asansörden kurtuldukları, sağlık durumlarının iyi olduğu ve tedbir amacıyla hastaneye kaldırıldığı ifade edildi.
Daha sonrasında öğrencilerin arkadaşları da yurt bahçesinde eylem yaptı, 'Susma, sustukça sıra sana gelecek' sloganlarıyla tepki gösterdi.
'BU KADAR SES ÇIKARMAK MI GEREKİYORDU?'
Fatsa Kaymakamı Ali Kula'nın söz konusu yurda gittiği ve öğrenciler de görüştüğü belirtildi.
Öğrenciler, 'Gerekli işlemlerin yapılması için bu kadar ses çıkarmak mı gerekiyordu? Bir arkadaşımız sinir krizi geçiriyor, diğer arkadaşımız orada kusuyor. İdare hiç bir şekilde yanlarında olmuyor. Kızlar kendi başlarına hastaneye gitmeye çalışıyorlar. Ses çıkardık bağırdık. Müdür Beye öyle haber verildi. O zaman geldi. Müdür Beye neden daha erken haber verilmedi? Polis abilere ne olduğunu anlatıyorduk idare gelip bizimle kavga etmeye başladı. Öyle bir şey yok kesinlikle yok dediler' ifadelerini kullandı.
'DENETİMLER REKABET UNSURU HALİNE GETİRİLMİŞTİR'
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, Aydın Efeler İlçesinde Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Kredi ve Yurtlar (KYK) Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'nda 25 Ekim 2023 tarihinde yaşanan asansör 'kazası' ile ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirmişti.
Asansör kazalarının önlenemez olmadığını vurgulayan Başkan Yener, başta belediyeler ve bina yöneticileri olmak üzere ilgili tüm tarafları sorumluluklarının gereklerini yerine getirmeye davet ettiklerini ifade etti. Başkan Yener, 'Asansörlerin tescili, ruhsatlandırması ve periyodik muayenesi ile ilgili olarak belediyeler görevlendirilmiştir. Fakat özellikle periyodik muayene işinin yeterince yerine getirilememesinden kaynaklı olarak Sanayi Bakanlığı Odamızın da çok önemli katkılarıyla, asansör muayeneleri, mevcut asansörlerin iyileştirilmesi ve teknik mevzuata uygun hale getirilmesi için süreci düzenleyici bir yönetmelik çıkarmıştır. Bu yönetmeliğe en önemli itirazımız, denetimin kamusal bir görev olduğu, muayenelerin kamu adına görevlendirme ile yapılması gerektiği idi. Fakat yönetmelik, ilgili belediyelerin muayene işini protokoller aracılığıyla A Tipi Muayene Kuruluşlarının yapmasını getirmiş ve kamusal bir anlayışla olması gereken denetimler piyasaya açılarak bir rekabet unsuru haline getirilmiştir' dedi.
'HALKIN ÇIKARLARINA AYKIRI'
İnsanların can ve mal güvenliğini birinci dereceden etkileyecek söz konusu denetimler kamusal bir hizmet olduğunu ve piyasanın insafına bırakılamayacağını ifade eden Başkan Yener, 'Asansörlerin tasarım-imalat, ürünün tescili-ilk kabulü, hizmete alınmasından sonra işletilmesi süresince yılda bir defa periyodik kontrollerinin, ayda bir defa da bakım ve kontrollerinin yapılması gereklidir. Her bir sürecin sorumlulukları ayrı yapılara aittir. Asansörlerin tasarım-imalat süreci imalatçı firmalara aittir ve bu firmalar üretimlerinin kontrol testlerini Onaylanmış Kuruluşlara yaptırarak ürünün teknik mevzuata uygunluğunun onayını alır, ardından asansörlerin binalara montajı yapılır. İlk kabul ve tescile ilişkin kontrolleri ise yetkili Muayene Kuruluşu yapar. Ardından Belediyelerin tescil ve işletme ruhsatı verme işlemi gelir. Belediyelerin yılda bir kez yapılacak periyodik kontrollerle ilgili Muayene Kuruluşlarıyla yaptığı protokoller ve bina yöneticileriyle ilgili sorumlulukları da vardır. Sorumluluk zincirinin sonuncuları ise, bina yöneticileri ve ayda bir bakım yapmakla yükümlü firmalardır' diye konuştu.
Başkan Yener, üzücü can kayıplarına yol açan 'kazalar'ın mühendislik hizmetlerindeki eksiklikler, maliyetleri düşürme çabaları ve kontrol, bakım, onarım kalitesinin düşüklüğü ve yetersizliği, işin gereği olan hususlar nedeniyle yaşandığını, bu durumun halkın çıkarlarına aykırı olduğunu vurguladı.
Haber Merkezi