‘Asgari ücreti değil, reel enflasyonu tartışın!’

Berivan Kaya Türkiye'de derinleşen ekonomik kriz vatandaşın alım gücünü düşürürken milyonlarca işçi asgari ücrete gelecek ara...

TAKİP ET

Berivan Kaya

Türkiye'de derinleşen ekonomik kriz vatandaşın alım gücünü düşürürken milyonlarca işçi asgari ücrete gelecek ara zammı merak ediyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu Temmuz'da yapılacak ara zam için ikinci kez toplandı ancak masadan rakam çıkmadı.

Konuya ilişkin açıklama yapan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, 'Ülkedeki ekonomik tablo her geçen gün kötüye gitmekte. Biz bunu 2.5 sene önce fark ettiğimizde Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yılda bir defa değil, birkaç defa toplanabileceğini, bunun önünde yasal bir engel olmadığını ifade etmiş ve iktidara çağrı yapmıştık. O dönemden TÜRK-İŞ 'asgari ücret kanunu var, komisyon ancak Aralık ayında toplanır' demesine rağmen sokak eylemleri ve basın açıklamaları yaptık ve mücadelemiz sonucunda asgari ücret komisyonu geçen sene Haziran ayında toplandı. Ülkedeki ekonomik tablo yine aynı şekilde perişan bir halde devam etmektedir. İşçilerin gıda fiyatları ve gıda enflasyonları karşısında almış olduğu ücret yarı yarıya inmiştir. İktidar asgari ücreti 8 bin 500₺ yaparak son dönemlerin en yüksek zammı yaptı ancak o para işçinin cebine girmeden eridi. İktidar her ne kadar ekonomi yolunda dese de gerçekler bunu göstermediği için artık Asgari Ücret Komisyonu yılda iki defa toplanmaya devam ediyor' ifadelerine yer verdi.

'ÜLKENİN GERÇEĞİ ENFLASYON'

Asgari Ücret Komisyonunun yenilenmesi gerektiğine dikkat çeken Sarı, 'Komisyonun biçim şekli yanlış. Komisyondan çıkacak karar, ülkenin yüzde 50% si ilgilendiriyorsa, o yerde bütün sendikaların, sanayicilerin, iş adamlarının, odaların temsilcilerinin de, hükümetin de olduğu geniş, uzlaşmacı bir yapı olmalı. Çünkü bugün siz asgari ücrete ne kadar zam yaparsanız yapın, ülkenin gerçeklerini gizlediğiniz zaman alım gücü her gün düşecektir. Asgari Ücret Komisyonu, bilimsel ya da akademik bir çalışma yapmıyor. Kurumlar, tek adam rejiminin getirmiş olduğu kurallar içerisinde bir kişinin iki dudağı arasında karar veren bir merci haline geldi.  En son noktayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan koyacağından ötürü bizim asgari ücretten beklentimiz, refah seviyesinin yükseltilecek bir durum olmadığını görüyoruz. Aslında biz asgari ücreti değil bu ülkede reel enflasyonu, alım gücünü tartışmak zorundayız. Bugün hangi rakam açıklarsa açıklasın iddia ederek söylüyorum 40 gün sonra rakamdan 400₺ 500₺ geriye inmek zorunda kalacaklar. O yüzden asgari ücreti tartışmak yerine asgari ücret yapılan zamları sabitlemek, insanların alım gücünü yükseltecek enflasyondaki artışları, enflasyondaki farklılıkları durdurabilecek önlemlerin alınması gerektiğini düşünüyoruz. Ne yaparsanız yapın bir malın ederinin bir gecede 200% zamlandığını öngöremiyorsunuz. İnsanların yaşam standartlarını yükseltilebileceği, enflasyonla mücadele edilebilecek bir ortamın sağlanması gerektiğini düşünüyoruz' dedi.

'YILDA 4 DEFA TOPLANMALI'

Asgari ücrete yapılacak ara zammın enflasyon altında kalacağına işaret eden Memiş Sarı, ' Siz asgari ücrette rakamları istediğiniz kadar yukarıya çekin, İnsanların alım gücünü bir ay sonra düşürdüğünüzde vermiş olduğunuz zammın bir masal olduğunu görüyorsunuz. Biz şunu söylüyoruz artık asgari ücret komisyonu yılda iki defa değil, yılda dört defa toplanmalı. Her üç ayda bir ekonomik platform üç ayda bir toplanarak, ülkenin ekonomik giderlerini inceleyecek, asgari ücrette iyileştirme gerekiyorsa yapacak.  Her şey yolundaysa zam yapmayacak. Dört kere toplanmaktan bir zarar gelmeyeceğini düşünüyoruz. Asgari ücretin artırılmasından zarar gelmeyeceğini düşünüyoruz. Sizler bu ülkedeki emekçilerinin teri daha yere düşmeden haklarını vermediğiniz sürece bu insanlardan verim alabilmeniz zor. Alım gücü olmayan bu ülkeden gitmenin yollarını arıyor, insanlar beyin göçü yaşanıyor. Ancak toplumundaki işsizlerin çalışanların umudunu yükseltilecek politikaları uygulayacaksın ki insanlar ülkesine emeğine sahip çıkacak. Biz hayata biraz böyle bakıyoruz' diye konuştu.

Bakmadan Geçme