Asgari ücretlinin açlıkla imtihanı
Türk İş’in eylül ayına ilişkin Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması yayımlandı. Açıklanan rakamlara göre, dört kişilik...
Türk İş'in eylül ayına ilişkin Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması yayımlandı. Açıklanan rakamlara göre, dört kişilik bir ailenin aylık mutfak harcamasını kapsayan açlık sınırı bir ay içinde 1136 TL artarak 13 bin 334 TL'ye çıkarken, yoksulluk sınırı ise bir ayda tam 3 bin 700 TL birden arttı ve 43 bin 433 TL'ye yükseldi.
Temmuz 2023'te geçerli olacak net aylık asgari ücret 11 bin 402 lira olarak belirlendi. Sadece üç yıl önce Temmuz 2020'da asgari ücret 2 bin 325 liraydı. Buna göre asgari ücret son üç yılda neredeyse beşe (4,9) katlandı. Bu da yüzde 390 artış demek. Peki bu artışa rağmen asgari ücret açlık sınırını aşabildi mi?
TÜRK-İŞ'in 2005 yılından bu yana yayınladığı açlık-yoksulluk sınırı endeksine göre, 2005 yılında 350 TL olan asgari ücret, 520 lira olan açlık sınırının altında kaldı. Bu endeksin yayınlandığı tarihten bu yana geçen 213 ayda, asgari ücret yalnız bir kez açlık sınırını aşabildi. 2019 yılı Ocak ayında 2020 TL olarak belirlenen asgari ücret 2008 TL olarak açıklanan açlık sınırını 18 TL aştı, bir sonraki ay ise yine altına düştü.
AÇLIK SINIRI NEDİR, NASIL HESAPLANIR?
Dört kişilik ailenin aylık gıda harcaması tutarına açlık sınırı denir. Açlık sınırı hesaplamasında minimum kalori ve minimum maliyet dikkate alınır. Yoksulluk ve açlık sınırı belirlenirken ortalama 4 kişilik ailenin standart bir yaşam sürdürebilmesi için gerekli olan ihtiyaçlar belirlenir ve ardından hesaplama yapılır.
Açlık sınırı hesaplanırken biri 0 ila 6 yaş, biri 6 ila 15 yaş aralığındaki iki çocuğa sahip, toplamda dört kişilik bir ailenin temel gıda ihtiyaçları göz önüne alınır. Açlık sınırı hesaplaması yapılırken aşağıda yer alan besinler göz önünde bulundurulur.
- Süt, peynir, yoğurt
- Tavuk, et, balık
- Meyve, sebze ve bakliyat
- Un, ekmek, makarna ve pirinç
Aslı Özkaya