Asgari ücrette kritik hafta!

Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise toplumun tamamını ilgilendiren yeni asgari ücret rakamıyla ilgili...

Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise toplumun tamamını ilgilendiren yeni asgari ücret rakamıyla ilgili çalışmalar devam ediyor. 11 Aralık'ta yapılan ilk toplantının ardından asgari ücret belirleme aşamalarındaki takvim oluşturularak, yapılan çalışmalar paylaşıldı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ikinci toplantısını 18 Aralık'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yaptı. Toplantıda temel ekonomik veriler masaya yatırıldı. İki toplantıda bir rakam telaffuz edilmedi.

MUTABAKATLA BİTSİN

Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, ikinci toplantı sonrası, 'TÜİK'in, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın görüşü alındı. Şu anda bir sonuç yok. Görüşmeler süratle devam edecek. Kısa zaman içinde mutabakata varlarak bitirilmesini arzu ediyoruz. Rakam konuşulmadı, henüz belli değil. Mutabakat olur mu, olmaz mı demenin anlamı yok; çünkü ortada rakam yok' açıklamasında bulundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrete yönelik mesajlarında çalışanların enflasyona ezdirilmeyeceğine yönelik açıklamalar yaptı.

NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Asgari ücrette 3. toplantının tarihi henüz açıklanmadı. Asgari ücretin 31 Aralık sonuna kadar belirlenmesi gerekiyor. Bu nedenle yeni toplantının bu hafta içinde bir gün yapılması ve yeni yılda geçerli olacak asgari ücret açıklanması bekliyoruz.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, temmuzda ikinci bir toplantı yapılmayacağını söyledi. Bakan Işıkhan, 'İkinci zamma gerek olmayacak diye düşünüyoruz. Tüm parametreler iyi gidiyor.' açıklaması yaptı. Asgari ücrete 2022 ve 2023 yıllarında temmuz ayında ara zam yapılmıştı.

ZAM SENARYOLARI

Asgari ücret halen net 11 bin 402 TL olarak uygulanıyor. Gelecek zam oranlarına göre oluşacak net ve brüt rakamlar ise şu şekilde:

Yüzde 35'lik zam: 15 bin 392 lira

Yüzde 40'lık zam: 15 bin 962 lira

Yüzde 45'lik zam: 16 bin 532 lira

Yüzde 50'lik zam: 17 bin 103 lira

Yüzde 55'lik zam: 17 bin 673 lira

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme