Asıl politika kirletiyor!

Yeni İzmir Gazetesi’nden Semi Tektaş’ın haberine göre İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, seçildiği günden beri sürdürdüğü...

Yeni İzmir Gazetesi'nden Semi Tektaş'ın haberine göre İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, seçildiği günden beri sürdürdüğü 'İzmir Körfezi'nde yüzeceğim' vaadini yerine getirdi. Soyer'in yüzmesi birçok tepkiyi de beraberinde getirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, Körfez'de yüzülmesine tepki göstererek, 'Deniz çok kirli' dedi, İZSU, açıklamaya cevap olarak bakanlığı işaret etti. Çevre mühendisleri ise konu hakkında numune alınan alan ile Soyer'in yüzdüğü alanın farklı olmasına dikkat çekiyor.

ALAN KARMAŞASI

Çevre mühendisleri numune alınan yer ile Tunç Soyer'in yüzdüğü alana dikkat çekiyor. Çevreciler, 'Tunç Bey'in yüzdüğü yer ile DEÜ'nün numune aldığı yer mutlaka farklıdır. Konak'tan alınan numune ile Soyer'in yüzdüğü alandaki deniz temizliği oranı aynı değil. Konak, Soyer'in yüzdüğü alana göre çok daha kirli. Ama Soyer'in yüzdüğü alandaki deniz temizliği çok daha iyi seviyededir. DEÜ ile Soyer'in açıklamasının farklılığının sebebi budur. İki farklı alanda yapılan çalışmadır. DEÜ'nün Soyer'in yüzdüğü yerde numune alması, Soyer'in de DEÜ'nün numune aldığı yeri görmesi gerekiyor' diye açıklamada bulundu.

DEÜ'DEN ELEŞTİRİ

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar da İzmir Körfezi'nde Başkan Soyer'in yüzmesini eleştirdi.Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir Körfezi ile ilgili üç noktadan aldığı numunelerden elde ettiği tetkikler sonucunda son 20 yılın en yoğun kirliliğinin yaşandığını ortaya çıkardı. Yapılan analizlerinin negatif çıktığı ifade edildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 'Emin olun ki her gün daha fazla temizliyoruz Körfez'i, daha fazla yüzülebilir hale geliyor' demişti. Daha sonrasında da İzmir Körfezi'nde yüzmüştü. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar ise İzmir Körfezi'nin kirliliğini doğrular nitelikte bir açıklama gerçekleştirdi. Prof. Dr. Yaşar, 'Körfez ölmüş. 2023 yılı gerçekten Körfez'in en kötü yılı. Hala Körfez'e çok büyük bir miktarda kirlilik girişi var. Körfez'de tutulan balığı ben şahsen yemem. Körfez'e çok fazla kanalizasyon atığı girişi var' ifadelerini kullandı.

İZSU'DAN CEVAP

Körfez'de yoğun kirlilik olduğu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin toplumu Körfez konusunda yanılttığı iddialarının ortaya atılması üzerine İZSU Genel Müdürlüğü'nden iddialara ilişkin çarpıcı açıklamalar geldi. İZSU tarafından yapılan açıklamada, kanalizasyon kaynaklı kokunun önlenmesi için bilimsel veriler ışığında kanalizasyon sisteminde MgOHdozlaması yapıldığı ve Körfez'e kimyasal madde verilmediği belirtildi. Ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim değişikliği İl Müdürlüğü'nün yazısında 3 noktadan numune alındığı, alınan numunenin ölçüm için yetersiz olduğunun altı çizildi. Numune sonuçlarında çıkan yüzeyde yağ tabakası bulunduğu, ham petrol ve türevlerinin gemiler ve organize sanayi bölgelerinden kaynaklandığı belirtildi. Buna ek olarak gemi ve organize sanayi bölgelerinden kaynaklanan kirliliğin denetim, yetki ve sorumluluğunun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Liman Başkanlıkları'nda olduğunun altı çizildi.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme