Aspartam gerçekten kansere yol açıyor mu?
Çok sayıda gıda ve içecekte yer alan aspartamın 'kanserojen olma ihtimali bulunan maddeler' listesine ekleneceği haberlere...
Çok sayıda gıda ve içecekte yer alan aspartamın 'kanserojen olma ihtimali bulunan maddeler' listesine ekleneceği haberlere yansıdı.
'Kanserojen olma ihtimali bulunan maddeler' tanımı sıklıkla kafa karışıklığına yol açıyor. Bunun nedeni de, kansere yol açma ihtimalinin yüksekliği veya düşüklüğü hakkında hiçbir ipucu vermemesi.
Aynı kategoride yer alan diğer maddeler arasında aloe vera, dizel benzin ve Asya'da üretilen sebze turşuları da var. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) kanser araştırmaları yürüten birimi olan Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), kararını 14 Temmuz'da açıklayacak.
Şekerden 200 kat daha tatlı olan aspartam, bu sayede kalorisiz bir şekilde yiyecek ve içecekleri tatlandırabiliyor.
Diyet veya şekersiz ürünlerin pek çoğunda ve sakızlarda da bulunan aspartam Coca Cola Zero ve Pepsi Max gibi içeceklerin vazgeçilmezi.
Aspartamın 6 bin farklı gıda ürününde kullanıldığı tahmin ediliyor.
Bu tatlandırıcı gıda güvenliği kurumlarından gerekli izinleri aldıktan sonra on yıllardır kullanılıyor.
Fakat bu süreçte aspartam hakkındaki tartışmalar da hiç eksik olmadı.
IARC bugüne kadar aspartam ve kanser arasındaki ilişkiyi inceleyen 1.300 araştırmayı tarama sürecini tamamladı.
Bu süreç hakkında bilgi sahibi kaynaklarla konuşan Reuters, aspartamın 'kanserojen olma ihtimali bulunan maddeler' listesine ekleneceğini yazdı.
Haber Merkezi