AYM Başkanı Özkaya'dan gündeme dair önemli açıklama

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Kadir Özkaya, Ankara'da düzenlenen 'Basın Bilgilendirme Toplantısı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayarak, 'HDP kapatma davasında raportörün esas incelemesi sürüyor' açıklamasında bulundu.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Kadir Özkaya, Ankara'da düzenlenen "Basın Bilgilendirme Toplantısı"nda gazetecilerin sorularını yanıtlayarak, "HDP kapatma davasında raportörün esas incelemesi sürüyor" açıklamasında bulundu.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Kadir Özkaya, Ankara'da düzenlenen "Basın Bilgilendirme Toplantısı"nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Özkaya, HDP'nin kapatılmasıyla ilgili davanın inceleme sürecinin devam ettiğini belirterek, "HDP kapatma davasında raportörün esas incelemesi sürüyor. HDP davasının bugüne kadarki davalardan iddianamenin niteliği itibarıyla önemli bir farkı var. İddianamede 3 binden fazla kovuşturma ve soruşturma dosyası delil olarak gösteriliyor. Bu adli dosyaların bazıları da hala devam ediyor. Raportör gerekli güncellemeleri yapıyor. 1 yıl 6 aydır raportör incelemesi sürüyor. HDP kapatma davasında esas inceleme raporunun henüz tamamlanmamış olmasının esas sebebi bu" ifadelerini kullandı.

“YORUM YAPMAYACAĞIM”

AYM Başkanı Özkaya, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin AYM'ye yönelik eleştirilerine dair ise, "Anayasa Mahkemesi kararları ile yoluna devam ediyor. Bu tür tartışmalarla ilgili yorum yapmayacağım” dedi.

“ARTIK YARGITAY İLE GÖRÜŞME YAPIYOR”

Yargıtay ile AYM arasındaki gerginlik konusuna da değinen Özkaya, iki yüksek yargı kurumunun bu tür tartışmalar hakkında konuşmasının doğru olmadığını ifade etti. AYM'nin bireysel başvurularda ihlal kararı oranının yüzde 3 seviyelerinde olduğunu belirtti ve AYM'nin kararlarının Yargıtay'da içtihat değişikliğine neden olabileceğini söyleyen Özkaya, "İki yüksek yargı kurumunun bu tür tartışmalar hakkında konuşmasını doğru bulmuyorum. AYM'nin bireysel başvurularda ihlal kararı oranı yüzde 3 seviyelerinde. Bu da AYM'nin iddia edildiğinin temyiz işlemi yapmadığının önemli bir göstergesi. AYM, vereceği bir kararda Yargıtay'da içtihat değişikliğine neden olacaksa o dosyada artık Yargıtay ile görüşme yapıyor. Arada yeni dönemde böyle bir mekanizma kuruldu. Yargıtay'ın ön dosya ile ilgili görüşü de alınıyor" şeklinde konuştu.

“TAKVİM VEREMİYORUM”

AYM Başkanı Özkaya, Gezi Parkı davası hükümlüsü Can Atalay'ın yargı kararına uyulmaması ile ilgili yapılan başvurular hakkında ise, dosyaların hazır olduğunda değerlendirileceğini, ancak takvim veremeyeceğini kaydederek, "Dosyalar hazır olduğunda incelenir hale geldiğinde değerlendirilecek. Takvim veremiyorum ama çok uzamaz" diye konuştu.

“BEKLETMEKSİZİN GÜNDEME ALINACAK”

Sokak hayvanları yasasına ilişkin raportöre özel talimat verildiğini ve bu konunun kamuoyunun gündeminden çıkarılması gerektiğini vurguladı. Özkaya, "Konu ile ilgili raportöre talimat verdik. 'Elindeki dosyaları bir kenara bırak bu dosyaya yoğunlaş' dedik. Rapor tamamlandığında bekletmeksizin gündeme alınacak. Bu konunun kamuoyu gündeminden çıkarılması gerekiyor" dedi.

Bakmadan Geçme