B12 eksikliği vücudunuza neler yapıyor?

Vitaminler vücudun yapı harçları. Eksildiklerinde sıkıntılar başlıyor. Bunların içinde B12, yeterince alınmadığında günlük hayatınızı sekteye uğratıyor

B12 vitamini, vücudun kan ve sinir hücrelerini sağlıklı tutma, DNA yapımına yardımcı olma, kemik yanı sıra saç, cilt ve tırnak sağlığını destekleme ve yorgun ya da zayıf hissetmeye neden olan megaloblastik aneminin önlenmesine yardımcı olur. Vücuttaki B12 eksikliği bazı belirtilerle ortaya çıkabilir.
Yetersiz beslenme, bazı ilaçların kullanımı B12 eksikliğine yol açar. Kansızlık, yorgunluk, hafıza sorunları, el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, iştah ve kilo kaybı, cilt renginin solgunlaşması B12 eksikliğinin belirtileri arasında yer alır.

Vücutta yeteri kadar B12 bulunmadığında anemi ortaya çıkar. B12 eksikliğini önlemenin en etkili yolu sağlıklı beslenme düzeni oluşturmak ve B12 zengini besinleri tüketmek. Peki, B12 kaynağı besinler nelerdir?

Güçlendirilmiş gıdalar iyi bir B12 vitamini kaynağıdır. Birçok bitki bazlı süt, kahvaltılık gevrek ve besin mayası B12 ile güçlendirilmiştir.

Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından yapılan bir araştırma, düzenli olarak takviyeli gıdalar tüketen kişilerin, tüketmeyenlere kıyasla daha iyi B12 seviyelerine sahip olduğunu buldu.
B12 vitamini vücut tarafından üretilmediği için hayvansal gıdalarda bolca bulunur. Süt ürünleri de dahil olmak üzere hayvansal ürünler B12 vitamini yönünden zengindir. Bunlar arasında kırmızı et, sakatatlar, kümes hayvanları, balık türleri ve kabuklu deniz ürünleri, yumurta ve süt ürünleri bulunur.
Antioksidan, flavonoidler ve lif gibi bir içeriğe sahip olan elmanın yanında, muz, avokado, yaban mersini, mango gibi meyvelerde B12 vitamini yer alır.

Özel Haber

Bakmadan Geçme