Babadan oğula zanaat eğitimi
Artık çıraklık kültürünün yok olmaya yüz tutması nedeniyle sanayi ustaları çırak bulamıyor. Ancak çıraklıktan yetişen ve...
Artık çıraklık kültürünün yok olmaya yüz tutması nedeniyle sanayi ustaları çırak bulamıyor. Ancak çıraklıktan yetişen ve bu kültürün önemini bilen bazı ustalar ise kendi çocukları aracılığıyla çıraklık kültürünü yaşatmaya devam ediyor. Torbalı Sanayi Sitesi esnaflarında Erdal Kabaca, 13 yaşındaki oğlu Alparslan Kabaca'yı yaz tatillerinde çırağı olarak eğitiyor. Başarılı bir öğrenci olan Alparslan Kabaca ise yaz tatillerinde çıraklık yaparak hem zanaat öğreniyor hem çalışma hayatının zorluklarını öğreniyor hem de babasına yardımcı oluyor.
'ÇIRAKLAR BURADA HAYAT TECRÜBESİ KAZANIYOR'
Torbalı Sanayi Sitesi'nin mahir LPG ustalarından olan Erdal Kabaca, 'Çıraklık eğitimi çok önemli bir iştir. Çocuklar burada hayatın zorluklarını öğreniyor, hayat tecrübesi ediniyor. Pek çok çocuk çıraklık eğitimi sırasında okulun önemini anlıyor ve derslerinde daha başarılı oluyor. Bu zaanata yatkınlığı olanlar ise genç yaşta meslek ediniyor ve ustalık kazanıyor' dedi.
'BİR ÇOCUĞUN 17 YAŞINDA MESLEKSİZ VE TECRÜBESİZ OLMASI KÖTÜ BİR DURUM'
Kabaca sözlerine 'Artık kimse çocuğuna çıraklık yaptırmıyor. Bu çok sakıncalı bir durum. 17 yaşında liseden mezun olan bir çocuk eğer üniversite okumazsa mesleksiz bir şekilde ortada kalıyor. Ne yazık ki hayat tecrübesi de eksik oluyor. Ben çocuğuma çıraklık yaptırıyorum ki önce hayat tecrübesi edinsin. Okulunun kıymetini anlasın ve derslerinde daha başarılı olsun. Eğer üniversite okuyamazsa da bir mesleği olur ve hayatını kurar' dedi.
Sekizinci sınıf öğrencisi olan Alparslan Kabaca ise 'Burada babamla birlikte çalışmaktan mutluyum. Hem babama yardım ediyorum hem de meslek öğreniyorum. Burada zaman çok eğlenceli geçiyor' dedi.
Hasan Demir