Bakan Ersoy: Anadolu, Neolitik dönemin ilk çekirdeklerinden
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Şanlıurfa'da düzenlenen Dünya Neolitik Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada, Anadolu'nun neolitik dönemin dünyada ilk ortaya çıktığı çekirdek bölgelerden biri olduğunu vurguladı.
Bakan Ersoy, Geleceğe Miras Projesi ile Türkiye'nin kültürel mirasının global bir cazibe merkezi haline getirilmesinin hedeflendiğini belirtti.
Dünya Neolitik Kongresi Şanlıurfa'da Başladı
Bakan Ersoy, 4-8 Kasım tarihleri arasında Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Konferans Salonu'nda düzenlenen Dünya Neolitik Kongresi'nin açılışında katılımcılara seslendi. Konuşmasında, “Neolitik dönemin kalbi Anadolu topraklarında insanlık tarihinin en önemli basamaklarından birinin izlerini taşımaktan ve bu eşsiz mirası dünya ile paylaşmaktan onur duyuyoruz. Göbeklitepe'den Karahantepe'ye, Sayburç'tan Sefertepe'ye kadar Anadolu'nun dört bir yanında kazı çalışmaları yürüten bilim insanları, uygarlık tarihinin en eski katmanlarını ortaya çıkararak bu mirası koruma ve gelecek nesillere aktarma gayreti içindeler” dedi.
“Anadolu, Neolitik Dönemin Çekirdek Bölgelerinden”
Bakan Ersoy, yapılan arkeolojik çalışmaların önemine değinerek, “1960'lı yıllarda rahmetli Prof. Dr. Halet Çambel'in Çayönü kazıları ile başlayan neolitik dönem araştırmaları, 1990'lı yıllardan itibaren Güneydoğu Anadolu'da Fırat ve Dicle havzalarında yapılan çalışmalarla devam etti. Bu çalışmalar, Anadolu'nun neolitik dönemin ilk ortaya çıktığı çekirdek bölgelerden biri olduğunu ortaya koydu. Göbeklitepe çevresindeki Karahantepe, Sayburç, Çakmaktepe ve Sefertepe gibi alanlarda yürütülen kazılarla bu dönemi çok daha iyi anlamayı başardık” ifadelerini kullandı.
Geleceğe Miras Projesi ile Kültürel Turizme Katkı
Bakan Ersoy, Geleceğe Miras Projesi hakkında da bilgi vererek, “Projemiz, Türkiye'yi dünya genelinde bir kültürel cazibe merkezi haline getirmeyi hedefliyor. 2018'de başlatılan 12 aylık kazı programı, büyük bir başarı elde etti. Bu başarı, kültür turizmini geliştirme vizyonumuzu daha da netleştirdi. Proje, geçmişin kültürel mirasını yaşatarak geleceğe aktarma vizyonuyla yürütülmektedir” dedi.
Kongreye Geniş Katılım ve Yoğun Program
Dünya Neolitik Kongresi'nde 63 ülkeden yaklaşık bin uzmanın, 45 oturumda 687 sözlü ve 62 poster sunum yapacağı bilgisini paylaşan Bakan Ersoy, “Bu kongre, neolitik döneme dair farklı kültürel ve sosyo-ekonomik süreçlerin tartışılmasına imkân tanıyacak” şeklinde konuştu. Kongrenin, dünya çapındaki bilimsel birikimi bir araya getirme açısından taşıdığı öneme dikkat çekti.
Kazı Alanlarının Sayısı 765'e Çıkacak
Türkiye genelinde 750 arkeolojik kazı ve araştırma çalışmasının sürdüğünü aktaran Ersoy, yıl sonunda bu sayının 765'e ulaşmasının öngörüldüğünü belirtti. “Bu çalışmalar geçmişimizi aydınlatmakla kalmıyor, aynı zamanda gelecek nesillere bırakacağımız mirasın temellerini atıyor” dedi. Kazı faaliyetleri için ayrılan bütçeye de değinen Ersoy, 2024'te toplam 6 milyar lira ayrıldığını açıkladı.
Bakan Ersoy, konuşmasının sonunda Dünya Neolitik Kongresi'ne emeği geçen bilim insanlarına teşekkür ederek, kongrenin insanlık tarihini daha iyi anlamaya yönelik önemli katkılar sunacağını dile getirdi.