Bakan Işıkhan, esnafla buluştu: İzmir'i hak ettiği noktaya taşıyacağız!
Sıla Arabacıoğlu/Yeni İzmir-İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı organizasyonu ile...
Sıla Arabacıoğlu/Yeni İzmir-İzmir Esnaf ve Sanatkrlar Odaları Birliği ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı organizasyonu ile İzmir Esnaf Buluşması düzenlendi. Program İzmir İktisat Kongresi binasında yer alan konferans salonunda gerçekleştirdi. Bakan Prof. Dr. Vedat Işıkhan'ın da katıldığı buluşmada esnafın sorunları ve nasıl çözüleceği konuşuldu.
'İZMİR EGE'NİN DEĞİL TÜRKİYE'NİN İNCİSİ'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, İzmir'in kendisi için özel olduğunu dile getirerek, '21 yıllık başarı hikayemizin en önemli aktörlerinden birisi olan İzmir, sadece Ege'nin değil Türkiye'nin de incisi bir şehir. Burası benim ikinci memleketim. Büyüdüğüm, yetiştiğim, üniversite dönemime kadar hayatımın büyük bir bölümünü geçirdiğim topraklar. Ballıkuyu'nun, Basmane'nin sokakları; hayatı, zorluğu, mücadeleyi öğrendiğim, beni bugünlere hazırlayan mekanlar oldu. Bu sebeple İzmir'in benim için yeri her zaman ayrıdır, benim için özeldir' dedi.
HEDEFLERİ AKTARDI
Bakanlığın gelecek hedeflerine dikkat çeken Işıkhan, 'Genç ve kadın istihdamı başta olmak üzere beşeri sermayemizi merkeze alan yatırımlarımızı artıracak hedefler en temel çerçevemizi oluşturuyor. İşgücü piyasalarında güvenceli esneklik ile istihdam artışı sağlamayı hedefliyoruz. Ne eğitimde Ne istihdamda (NEET) olan gençlerimiz, en önemli sorunlarımızdan biri olarak karşımızda duruyor. Bu konuda önemli çalışmalar yürütmekteyiz. Meslek standartlarımızı yeşil ve dijital dönüşümü de kapsayacak şekilde genişletmeyi, böylece yeşil ve dijital yetkinlik açığımızı kapatmayı planlıyoruz. Bunun yanı sıra yerli ve milli teknolojimize katkı sağlayacak faaliyetlerimiz kapsamında, savunma sanayii, yapay zek, siber güvenlik, temiz ve sürdürülebilir enerji ve uzay teknolojileri gibi stratejik alanlarda nitelikli işgücü yetiştirmeye yönelik kamu, üniversite, özel sektör iş birliğinde projeler geliştirmeyi hedefliyoruz. Teknolojinin hızla geliştiği bir çağdayız. Bu noktada hem sizlere sunduğumuz hizmetlerin hem de işletmelerimizin müşterilerine sunduğu hizmetlerin dijital destek ile kolaylaştırılması için gayret gösteriyoruz' diye konuştu.
'İZMİR'İ HAK ETTİĞİ NOKTAYA TAŞIYACAĞIZ'
İzmir'de son 21 yılda toplam 836 bin514 vatandaşın İŞKUR aracılığıyla işe yerleştirildiğini söyleyen Işıkhan, 'İzmir özellikle bulunduğu coğrafi konum itibariyle potansiyeli oldukça yüksek bir şehrimiz. Bu anlamda İzmir'in mevcut potansiyelini ve hali hazırdaki faaliyetlerini daha çok geliştirmek adına daha çok çalışacağız. İstihdamdan sosyal güvenliğe ve sosyal politikalara kadar geniş bir yelpazede İzmir'in her türlü sorunu ile birebir ilgileniyoruz. Yakından ilgilenmeye de devam edeceğiz. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde; işverenlerimizle, çalışanlarımızla, esnafımızla, tüccarımızla yediden yetmişe milletimizin her bir ferdiyle el ele verip İzmir'i ve Türkiye'yi hakkı olan noktaya taşıyacağız' açıklamasını yaptı.
İzmir Valisi Süleyman Elban, 'Esnaflık bir yaşam biçimidir. Esnaflık, örnek insan ve davranışları ile toplumu yönlendiren kanaat önderidir. Esnaflık özel bir kültürdür. Esnaflık sadece üretim biçimi değil, ahlakı iyiliği ve doğruyu temsil eder. Esnaf varsa bu devlet vardır, yoksa sıkıntı var demektir' dedi.
PRİM ÇIKIŞI!
SGK'lı çalışanların 7200, BAĞKUR'lu esnafın ise 9000 gün ile emekli olduğunu belirten İzmir Esnaf ve Sanatkrlar Odaları Birliği Başkanı Yalçın Ata, 'Bin 800 gün gerçekten uzun bir süre. Bakanım sizlerden meclis açıldığında bu eşitsizliğin ortadan kaldırılması konusunda desteklerinizi bekliyoruz. Ayrıca, esnafımızın geçmiş yıllarda ödeyemedikleri prim borçları var. Bu prim borçlarından dolayı borçlu tarihlere karşılık gelen günler askıya alınmakta, fakat Sosyal Güvenlik Kurumunca hizmet süresi olarak dikkate alınmamaktadır. Ancak, bu günlere ihtiyaç duyan esnafımız bu süreleri geri kazanmak istediği zaman hepsini toplu olarak ihya edebilmekte, yani borçlanabilmektedir. Esnafımızın bu tür prim borcundan dolayı askıya alınmış günlerinin geriye dönük olarak tekrar borçlanma taleplerinin olması halinde, ihtiyacı kadar kısmına borçlanma imkanı sağlanması esnafımız açısından çok önemli' dedi.
TALEPLERİNİ İLETTİ
Ata, esnafın genel problemlerini saydı, taleplerini sıraladı. 1 Ekim 2008 tarihi öncesinde vergi mükellefiyeti, meslek odası ve sicil kaydı olup BAĞKUR tescilini yaptırmayanlara geriye dönük hizmet borçlanması imkanı verilmesi gerektiğini dile getiren Ata, 'Kadın ve genç girişimcileri ekonomiye kazandırmak, yeni işyerleri açılmasını teşvik ve işsizlik oranının düşürülmesini sağlamak amacıyla kadın ve genç esnaf ve sanatkarlarımıza ödedikleri sigorta primlerinde en az yüzde 10 oranında bir indirime gidilmesi sağlanmalıdır. Üyelerimizin zorlu ekonomik koşullar altında prim giderlerinin azaltılmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Düşük prim uygulanması ile işçilik maliyetleri düşecek, böylece hem işsizliğin önüne geçilecek hem de kayıt dışılık önlenecektir. Allah için soruyorum Bakanım bir işçi için 4 bin 400 lira sigorta primi ödüyoruz. Sizce de çok değil mi?' diye konuştu.
'YASA DÜZENLENMELİ'
Son olarak 2024 Mart'ta yapılacak yerel seçimlere dikkat çeken Yalçın Ata, 'Biz oda yöneticileri geçmiş yıllarda Belediye başkanı, meclis üyesi olabiliyorduk. Ancak yapılan bir düzenleme ile görevden istifa etme zorunluluğu getirilmiştir. Oda başkanımız belediye meclis üyeliği yaparken, mecliste esnaf ve sanatkarlarla ilgili konuları yakından takip ederek üyelerimizin hak ve menfaatlerini korumaya çalışmaktaydı. Mevcutta temsil hakkımız olmadığı için telafisi mümkün olmayan zararlara sebep olmaktadır. Sizden talebimiz, yaklaşan yerel seçimler öncesi eskiden olduğu gibi oda yöneticilerine belediye meclis üyeliği hakkı verilmesidir' ifadelerini kullandı.