Bakan Şimşek: Olumlu yansımalar görülmeye başlandı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Birlikte Gelişmek: Sorumluluklar, Eylemler ve Çözümler” temasıyla düzenlenen TRT World...

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'Birlikte Gelişmek: Sorumluluklar, Eylemler ve Çözümler' temasıyla düzenlenen TRT World Forum 2023 kapsamında gerçekleştirilen 'Küresel Ekonomiyi Yeniden Şekillendirmek' başlıklı oturumun açılışında konuşma gerçekleştirdi.

Şimşek'in konuşmasında öne çıkan noktalar şu şekilde: 

'Jeopolitik konumumuz sayesinde dost ve yakın ülkelerden tedarikte en iyi adaylardan birisiyiz. Gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığımızda, güçlü bir büyüme performansı gösteriyoruz. Ayrıca bu performansı gösterirken, borçluluk seviyemizi de diğer ülkelere kıyasla da düşük tutmayı başardık. Dünya nüfusunun hızla yaşlandığı bir dönemde görece genç ve dinamik nüfus yapımız bizi diğer ülkelerden olumlu ayrıştırıyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE

Küresel iklim değişikliğinin uluslararası ticarete ve uluslararası yatırımlara negatif etkisi var. Gelecek dönemin en önemli konularından olan iklim değişikliği ile mücadelede de gerekli adımları atacağız. Artık en temel kurallara bile saygı duyulmuyor. Gazze'de olanlara bakın. Bazı ülkeler ateşkes için bile çağrıda bulunamıyorlar. Buna bile cesaretleri yok. Şu anda içinde bulunduğumuz dünya böyle bir dünya. Henüz bir hegemon güç ve diğer pek çok oyuncu yeni sistemin nasıl şekilleneceğini konuşuyor bu da pek çok belirsizlik getiriyor küresel büyüme için.'

CİDDİ POTANSİYEL

Bakan Şimşek, Türkiye'nin coğrafi konumunun ülkeye sunduğu avantajları ele alarak, büyük bir üretici olan Türkiye'nin yakın ülkelerle bu özelliğini geliştirebileceğini dile getirdi.

Şimşek, 'Eğer burada biz kendi evimizi düzene sokarsak hiçbir ülke Türkiye'yi bu kadar önemli bir güçken görmezden gelemez. Türkiye hala ciddi bir büyüme potansiyeli sunmaktadır. Fırsatlarımız var ancak avantaj sağlamak için daha fazla şey yapmamız gerekiyor' dedi.

'YÜZDE 6'NIN ALTINDA OLMASINI BEKLİYORUZ'

Bakan Şimşek, '2023 yılı bütçe açığının milli gelire oranla yüzde 6'nın altında olmasını bekliyoruz. Sürdürülebilir yüksek büyüme, kalıcı refah artışı ancak ve ancak fiyat istikrarı ile mümkündür. Bu sebeple en temel önceliğimiz enflasyonla mücadeledir. Programız başarılı bir şekilde işliyor. Programın olumlu yansımaları finansal göstergelerin ardından makro göstergelerde de görülmeye başlandı. Büyümede dengelenmeye doğru yol alırken cari açık düşüyor, enflasyonda ivme kaybı var ve rezervlerimiz artıyor. Enflasyondaki eğilim hakkında doğru bilgi veren yıllıklandırılmış çekirdek göstergeler hedeflerimiz ile uyumlu seyrediyor. Enflasyon ile mücadele bir süreç işidir, yıllık enflasyondaki düşüş 2024 yılı ortasından itibaren başlayacak' ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi

 

Bakmadan Geçme