Bakan Uraloğlu açıkladı: Hızlı tren hattında 3 yıllık rekor hizmet!

Konya-Karaman Hızlı Tren hattı, 3 yılda nasıl bir yol kat etti? Bakan Uraloğlu, hattın açılışından bu yana 3 milyon 783 bin yolcuya hizmet verdiğini ve 1 milyon 457 bin ton yük taşıdığını açıkladı. Konya-Karaman arasında seyahat süresi kaç dakika oldu? Hattın, Türkiye'nin demir yolu taşımacılığındaki rolü ne kadar önemli? Bu hızlı ulaşım ağı, ülke ekonomisine ne gibi katkılar sağladı? Detaylar haberimizde...

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Konya-Karaman Hızlı Tren hattının açılışının üzerinden 3 yıl geçmesinin ardından önemli bir açıklama yaptı. Konya-Karaman hattının, 8 Ocak 2022'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla hizmete girdiğini belirten Bakan Uraloğlu, hattın bugüne kadar 3 milyon 783 bin yolcuya hizmet verdiğini ve 1 milyon 457 bin ton yük taşındığını açıkladı.

KONYA-KARAMAN HIZLI TREN HATTI'NIN SAĞLADIĞI ZAMAN TASARRUFU

Bakan Uraloğlu, hattın sağladığı büyük zaman tasarrufuna dikkat çekerek, 'Karaman-Konya arasında seyahat süresini 40 dakikaya, Ankara-Karaman arasında 2 saat 40 dakikaya, İstanbul-Karaman arasında ise seyahat süresini 6 saate indirdik. Ankara-Konya YHT hattını 2011'de, İstanbul-Konya YHT hattını 2014'te, Konya-Karaman Hızlı Tren hattını 2022'de tamamlayarak, Ankara-Karaman ve İstanbul-Karaman hatlarını hizmete açtık. Bugüne kadar Ankara-Karaman hattında 2 milyon 214 bin, İstanbul-Karaman hattında 1 milyon 569 bin yolcu seyahat etti' diye konuştu. Bu sayede, vatandaşların büyükşehirlere ulaşımının çok daha hızlı ve kolay hale geldiğini vurguladı.

YÜK TAŞIMACILIĞINDA STRATEJİK KATKILAR

Konya-Karaman Hızlı Tren hattının yalnızca yolcu taşımacılığı açısından değil, aynı zamanda yük taşımacılığı açısından da büyük bir stratejik öneme sahip olduğunu belirten Bakan Uraloğlu, hattın Konya ve Karaman'ın sanayi bölgelerini limanlar ve lojistik merkezlere bağladığını ifade etti. Ayrıca, bu hattın Türkiye'nin demir yolu taşımacılığındaki vizyonuna önemli bir katkı sağladığını ve lojistik sektöründe yeni bir dönem başlattığını söyledi. Şu ana kadar hattın, hızlı trenlerin işletilmediği zamanlarda 3 bin 200 trenle toplam 1 milyon 457 bin ton yük taşıdığını aktardı. Bakan Uraloğlu, 'Hattımız Konya ve Karaman sanayi bölgelerini limanlara ve lojistik merkezlere bağlayarak, ihracat ve ticaret hacminin artırılmasına katkı sağlıyor. Konya-Karaman hattında hızlı ve güvenilir yük taşımacılığıyla lojistik sektöründe yeni bir dönem başlatarak, Türkiye'nin demir yolu taşımacılığındaki vizyonuna önemli bir katkı sağladık. Konya-Karaman hattında hızlı trenlerin işletilmediği zaman aralığında yapılan yük taşımacılığında bugüne kadar 3 bin 200 trenle 1 milyon 457 bin ton yük taşındı' şeklinde konuştu.

GENİŞLEYEN DEMİRYOLU AĞI

Bakan Uraloğlu, 2053 yılına kadar demir yolu hat uzunluğunu 28 bin 600 kilometreye çıkarma hedefini de gündeme getirdi. Karaman'dan güney illerine doğru genişletilen demir yolu ağının, Karaman-Ulukışla-Mersin-Adana-Gaziantep hattı ile kesintisiz ulaşımı mümkün kılacağını belirterek, 'Karaman'dan güney illerimize doğru genişlettiğimiz ağ, Karaman-Ulukışla-Mersin-Adana-Gaziantep hattıyla kesintisiz ulaşımı mümkün kılacak' dedi.

Bakmadan Geçme