Bakan Yardımcısı'na göre tarımda her şey yolunda

Üretici ağır maliyetler altında ezilirken, Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, Türkiye'nin 68,5 milyar dolarlık hasıla, yetişmiş ve genç insan kaynağı, teknolojik altyapı ve uygulanan etkin politikalarla küresel tarım ticaretinin önde gelen aktörleri arasında olduğunu söyledi

Tarım ve gıda ürünlerinin iklim şartları, ülkelerarası ilişkiler, teknolojik gelişmeler gibi faktörlerin son derece etkili olduğu dinamik ve değişken yapıya sahip olduğunu söyleyen Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, 1980'li yıllarda tarımsal ihracatı incir, üzüm, tütün ve pamukla sınırlı Türkiye'nin bugün, yaş meyve sebzeden, işlenmiş tarım ürünlerine kadar hemen hemen her türlü tarımsal ürünün üretildiği ve işlenerek dünyaya satıldığı bölgesinin en güçlü tarım üreticisi ve ihracatçısı ülkesi konumunda olduğunu ifade etti.

Tarım ve gıda ürünleri ihracatının 2023 yılında Cumhuriyet tarihimizde bir rekora imza atarak 31 milyar dolara ulaştığını hatırlatan Bakan Yardımcısı Ağar, “Ülkemiz 68,5 milyar dolarlık tarımsal hasıla, genç nüfusu, yetişmiş insan kaynağı, üretim teknolojilerine adaptasyon kabiliyeti ve uygulanan etkin politikalar sayesinde küresel tarım ticaretinin önde gelen aktörleri arasında yer alıyor” dedi.

Türkiye'nin üretime müsait verimli ve geniş tarım alanları ve ekolojik avantajları sayesinde meyve ve sebzelerin iyi koşullarda ve kaliteli olarak yetişebildiği ve ticaretinin yapılabildiği nadir ülkelerden biri olduğunu ifade eden Ağar, “Bu farklılık üretim ve ihracat rakamlarına yansıdı. 59,2 milyon tonluk üretim, ülkemizi dünya yaş meyve sebze üretiminde Çin ve Hindistan'ın ardından 3. sıraya yerleştiriyor. 2023'de meyve üretimimiz önceki yıla göre %2,3 artarak yaklaşık 27,4 milyon ton, sebze üretim miktarı %0,6 artarak 31,8 milyon ton gerçekleşti. Yaş meyve ve sebze ürünleri ihracatımız tarım ürünleri ihracatımızın %10'undan fazlasına denk gelen 3,5 milyar dolarlık büyüklükte. Dünyada 120'den fazla noktaya ulaşan yaş meyve sebze ihracatımızda başı çeken ilk beş ülke Rusya Federasyonu, Almanya, Romanya, Irak ve Ukrayna. Yaş meyve ve sebze sektörü gıda sektörüne girdi sağlayarak ihracata katkı sağlıyor. 2023'de 2,4 milyar dolarlık meyve ve sebze mamulleri ihracatı gerçekleştiren ülkemizin bu alandaki en önemli pazarları ABD, Almanya ve Birleşik Krallık. Son yıllarda tüketim trendlerinde öne çıkan organik ve iyi tarım ürünlerine olan talep yeni ihracat fırsatları da yaratıyor” diye konuştu.

Önümüzdeki dönem, üretimden aldığımız güçle dünya pazarlarında Türk gıda ürünlerinin rekabet gücünü artırmaya devam edeceklerini açıklayan Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, ihracatımızı sürdürebilir şekilde artırabilmek için bakanlık olarak yürüttükleri çalışmaları şöyle sıraladı; “İlgili kurumlar, sivil toplum kuruluşları ve paydaşlarımızla, sürekli çaba ve gayret içinde yeni projeler geliştirmenin heyecanı içindeyiz. Türk ürünlerinin uluslararası pazarlara açılabilmesi için kapsamlı desteklerle yetinmiyoruz. İhracatın sürdürülebilirliği için hedeflediğimiz pazarlarda kalıcı, güçlü yer edinmek için stratejik adımlar atıyoruz. Sadece kısa vadeli başarılara değil, uzun vadede rekabetçi avantaja yardımcı olacak Uzak Ülkeler Stratejisi ve İslam Ülkeleri ile İhracatı Geliştirme Stratejisi başta pazara giriş stratejilerini hayata geçiriyoruz. 2024'de 818 yurtdışı fuar ve 60 yurt içi fuar katılımını destekliyoruz. 2023'deki 9,2 milyar TL'lik destek tutarını 2024'de 16,2 milyar TL'ye yükselttik. Bu yıl 13,8 milyar TL tutarında ihracat desteği sağladık. Genel, sektörel ve özel ticaret ve alım heyeti programları düzenleyerek her yıl on binlerce iş görüşmesi gerçekleştiriyoruz, birçok firmamız yabancı firmalarla önemli iş bağlantıları kuruyor. Finansmanda en büyük işbirlikçilerimiz Türk Eximbank ve İGE A.Ş ile çalışmalarımıza yoğun şekilde devam ediyoruz. Bakanlığımızca yapılan tüm çalışmalar; her bir sektörün dinamiği, yapısı, dünya trendleri, gereksinimleri analiz edilerek yürütülüyor. Bu trendleri odağımıza alarak tarım ve gıda ürünleri ihracatımızın arttırılması için var gücümüzle çalışmalarımızı yürütüyoruz. Tarım ve gıda sektörlerine yönelik 56 adet aktif UR-GE projesini, 13 adet TURQUALITY Tanıtım Projesini destekliyoruz. UR-GE projelerimizden 8'i, Tanıtım Projelerimizden 3'ü yaş meyve sektörüne yönelik. Tüm bunların yanı sıra, ihraç pazarlarında karşılaşılan pazara giriş engellerinin hızlıca bertaraf edilmesini sağlamak da bu alandaki en büyük önceliklerimizden biri. Zirai karantina tedbirlerinin sıkça uygulandığı yaş meyve ve sebze ürünlerinin bu anlamda hassas bir noktada durduğunun Bakanlık olarak farkındayız. Bu kapsamda, Yaş meyve ve sebze ihracatında; başta Çin, Japonya ve ABD gibi uzak pazarlar, Mısır ve Suudi Arabistan gibi yakın coğrafyalar olmak üzere pazara giriş çalışmalarımıza Tarım ve Orman Bakanlığımızla koordineli ve yoğun şekilde devam ediyoruz.”

Özel Haber

Bakmadan Geçme