Bakana İzmir için 'Uzay Teknoloji Bölgesi' çağrısı

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Ocak ayı meclis toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, aday isimlerin...

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Ocak ayı meclis toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, aday isimlerin belirlenmesiyle gündemi daha çok meşgul eden yerel yönetim seçimlerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Adayların çoğunluğunun açıklandığına işarwet eden Kestelli, 'Kurumlarımız ve üyelerimiz adına; sorunlarımıza kalıcı çözümler oluşturabilecek, kent vizyonu için yeni projeler geliştirecek, meslek örgütleri ve STK'larla uyum içerisinde ve ortak akılla proje üretebilecek, projelerimize destek olacak başkan adaylarının seçimi göğüslemesi temennimiz' ifadesini kullandı.

2023'ün zor bir yıl olduğuna değinen Kestelli 'İklim değişikliğinin neden olduğu arz yönlü sıkıntılar, büyük deprem felaketi ve seçim süreçleri ekonomik faaliyetleri de olumsuz etkiledi. Etkilenme derecelerimiz farklı olsa da tacir, sanayici ve tüketici olarak hepimiz bu durumu hissettik. İşlem hacmindeki gelişmeler genel bir değerlendirmeye imkn verse de ticaretin kendi içindeki dinamikleri nedeniyle tarımsal üretimdeki gelişmeleri müstahsil işlemlerimiz ile birlikte değerlendirmek çok daha doğru olacaktır' değerlendirmesinde bulundu.

BAKANA ÇAĞRI

İzmir'in teknoloji alanında en donanımlı, en istekli kent olduğunu ifade eden Kestelli 'Uzay Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin İzmir'de kurulması için Sanayi ve Teknoloji Bakanı'na çağrıda bulundu.  Bu konuda İzmir'in elinde bulundurduğu avantajları sıralayan Kestelli, 'Tüm bu gerekçelerle Uzay Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin İzmir'de yapılmasının çok uygun olacağını düşünüyoruz. Kamuoyu önünde de ifade ederek, Bakanın İzmir'in bu konudaki potansiyelini göz önünde bulundurarak değerlendirme yapmasını dilerim' dedi.

FİYAT ARTIŞLARI

Kestelli şöyle devam etti:

Üretim maliyetlerindeki artış ve pamuğun ekim dönemi olan Nisan-Mayıs aylarındaki fiyatlar dikkate alındığında yeni sezon pamuk fiyatları üreticilerimizin beklentilerinin altında kaldı. Tekstil ve konfeksiyon sanayimizin yaşadığı talep daralması pamuk piyasalarını olumsuz etkiledi. Bir önceki yıl yaklaşık 350 bin ton seviyelerinde olan kuru üzüm rekoltesinin, içinde bulunduğumuz sezonda 200-220 bin ton seviyelerinde gerçekleşmesi bekleniyor. 2022 yılında ortalama 20 lira seviyelerinde olan müstahsil fiyatları, rekoltedeki azalışa bağlı olarak 2023'de ortalama yüzde 132 oranında artarak 47 lira seviyelerine yükseldi. 9 numara üzümler 70 lira civarında işlem görmeye devam ediyor. Kuru incirde ise rekolte açısından geçen yıla göre önemli bir değişiklik olmadı ancak iklim şatlarının da etkisi ile beklenen ürün kalitesi de gerçekleşmedi. İncir fiyatları 2021 yılında başladığı yükselişini sürdürdü, 2023 yılında bir önceki yıl göre yüzde 90 artarak 92 lira seviyelerinde gerçekleşti. Güncel işlemler ise yıl ortalamasından çok daha yüksek bir düzeyde, kalitesine göre 120-190 lira seviyelerinden gerçekleşiyor.  Zeytinyağında ise önceki sezon üretimde rekor yaşanmıştı. Tescil miktarımız yüzde 30 oranında artarken, dünyada rekolte eksikliğinin de etkisi ile yıllık ortalama fiyatlar yüzde 99 oranındaki artış ile 97 liraya ulaştı. Tabii ki bu yıl ortalaması ve tüm zeytinyağı tipleri için oluşan fiyat. Ancak, zeytinyağı fiyatlarını 2022 ve 2023 yıl sonları itibariyle değerlendirdiğimizde artış oranının yüzde 190'a yaklaştığını görüyoruz. Nitekim, günümüzde sızma zeytinyağı fiyatlarında müstahsil işlemleri 250 lira seviyelerinden gerçekleşiyor.

SÜT VE ET

Bildiğiniz gibi İzmir hayvancılıkta da ülkemizin en önemli üretim merkezlerinden birisi durumunda. TÜİK verilerine göre süt üretiminde ikinci sırada yer alıyoruz. 2023 yılında toplam 555 bin ton süt işlemi gerçekleşti. 2022 yılında ortalama 6,5 lira olan fiyat yüzde 76 artış ile 2023 yılında 11,4 liraya çıktı. Güncel fiyatların ise Ulusal Süt Konseyi tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan tavsiye fiyata paralel olarak 13,3 lira seviyelerinde olduğunu görüyoruz. Bir diğer önemli ürünümüz ise hayvancılığın ikinci ana kalemi olan kırmızı et üretimi.2023 yılında kırmızı et toplam işlem miktarı yüzde 7 gerileyerek 42 bin ton olarak gerçekleşti. Sektörde başta arz sıkıntısının neden olduğu ciddi fiyat artışı yaşandı. Borsamız verilerine göre bıçakta dana eti fiyatları ortalama olarak 2022 yılına göre yüzde 113 artarak ortalama 205 lira oldu. Günümüzdeki ise yaklaşık 275 lira civarında. Hayvancılık sektörü arz, talep ve fiyatlar açısından maalesef istikrarlı bir yapıya kavuşamadı. Oluşan piyasa şartlarından üretici memnun olmadığı gibi tüccar, esnaf ve tüketici de memnun değil. Üstelik bu yılın ilk 11 ayında 1 milyar doların üzerinde canlı hayvan ithalatı gerçekleştirildi. Bu duruma rağmen fiyatlarda bu denli artışın yaşanmasını sektörün önemli yapısal sorunları olduğunun bir işareti olarak değerlendirebiliriz.

Belediye Bülteni 

Bakmadan Geçme