Bakanlığa resmi ziyaret: Sağlık-Sen'den Aile Hekimliği Yönetmeliği için değişiklik talebi
Sağlık-Sen, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ne dair sorunları gündeme getirerek, Sağlık Bakanlığı ile görüştü.
Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan ve Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Irgatoğlu, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol'u ziyaret etti. Ziyaretin ana gündem maddesini, 1 Kasım'da yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği oluşturdu.
OLUMSUZ ETKİLER VURGUSU
Sağlık-Sen, yönetmeliğin çeşitli düzenlemelerini incelediğini belirterek, bazı uygulamaların sağlık çalışanları açısından mağduriyet yaratabileceğini ifade etti. Doğan, özellikle memnuniyet oranı, akılcı ilaç kullanımı, ödemeler ve kronik hastaların takibi gibi alanlardaki değişikliklerin olumsuz etkiler doğurabileceğini vurguladı. Ayrıca, yönetmelikteki bazı maddelerin kafa karışıklığına yol açtığını ve bu maddelere yönelik yönerge ile düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi.
RAPOR SUNULDU
Aile sağlığı çalışanlarına yönelik yapılan teşvik ödemelerine de dikkat çeken Sağlık-Sen, bu ödemelerle ilgili yeni bir düzenleme talep etti. Ayrıca, Sağlık-Sen tarafından yayımlanan 'Aile Hekimlerinin Güncel Sorunları ve Gelecek Perspektifi Çalıştayı' ve 'Aile Sağlığı Çalışanları Güncel Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı' raporları, Demirkol'a sunularak, bu raporlarda belirtilen sorunlara çözüm önerileri dile getirildi.
SAĞLIK-SEN'İN TALEP ETTİĞİ DÜZENLEMELER
Sağlık-Sen'in talepleri arasında şunlar yer aldı:
- Entegre sağlık hizmeti sunulan merkezlerde tutulmayan nöbetlerden kesinti yapılmaması,
- Hasta memnuniyeti kriterinin subjektif olduğu gerekçesiyle iptal edilmesi,
- Hastalık Yönetim Platformu'nun sadeleştirilerek güncellenmesi ve iş yükünün azaltılması,
- Son 6 ayda birime başvurmayan nüfus oranı için kesinti yapılmaması,
- Aile hekimine yapılan teşvik ödemesinden, vatandaşların hastaneye başvurması nedeniyle kesinti yapılmasına dair düzenlemenin gözden geçirilmesi,
- Akılcı ilaç kullanımına dayalı kesinti veya ek ödeme uygulamasının yeniden değerlendirilmesi,
- Aile hekimleri ile hastane arasında entegrasyonu sağlayacak bir sistemin oluşturulması,
- İl Sağlık Müdürlüklerinde 'Aşı Reddi Komisyonu' kurulması.