Balık tüketiminde Türkiye geride kalıyor!
Türkiye'de neden yeterince balık tüketilmiyor? Sağlıklı balık pişirme yöntemleri nelerdir? Çiftlik balığı mı, deniz balığı mı tercih edilmeli? Omega 3 alımı için hangi balıklar öneriliyor? Neden yeterince balık tüketmiyoruz? Sağlıklı balık seçimi ve pişirme teknikleri nelerdir? Haftada iki kez balık yemenin sağlığa etkisi nedir?
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. M. Tolga Dinçer, Türkiye'de kişi başı balık tüketiminin dünya ortalamasının oldukça altında olduğunu belirtti. Dinçer, 'Dünyada Maldivler 153 kg, Japonya 70 kg ile balık tüketiminde öne çıkarken, Türkiye'de bu oran ortalama 6.2-7 kg arasında seyrediyor. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde Avrupa Birliği ortalaması olan 24 kg'ye yaklaşmamız gerekiyor' dedi.
'HAFTADA EN AZ İKİ KEZ BALIK YEMELİYİZ'
Balık tüketiminin sağlık için vazgeçilmez olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Dinçer, insanların deniz balığı ile çiftlik balığı arasındaki algısal fark nedeniyle tüketimde tereddüt yaşadığını belirtti. 'Yetiştirilen balıklarımız 80'in üzerinde ülkeye ihraç ediliyor. Dünyanın tercih ettiği bu balıkları biz neden tüketmiyoruz? Balık, esansiyel amino asitler, sindirilebilirlik avantajı ve zengin mineral içeriğiyle çok değerli bir hayvansal protein kaynağıdır. Sağlıklı bir yaşam için haftada en az iki kez balık tüketmeliyiz' dedi.
MEVSİMİNDE BALIK SEÇİMİ ÖNEMLİ
Balık tercihinde mevsimin önemine dikkat çeken Dinçer, 'Bu yıl palamut avcılığı yükselişte, ayrıca hamsinin tam zamanı. Omega 3 almak isteyenler için göç eden balıklar; sardalya, palamut, uskumru ve hamsi öne çıkıyor. Yıl boyu ise çupra, levrek, alabalık ve son dönemde popülerleşen Türk somonu güvenle tüketilebilir' ifadelerini kullandı.
SAĞLIKLI PİŞİRME TEKNİKLERİ
Balığın pişirme yönteminin de tüketim kadar önemli olduğuna değinen Prof. Dr. Dinçer, 'Hamsi gibi Omega 3 oranı yüksek balıkları derin yağda kızartmak, besin değerinin ciddi kaybına yol açar. Çift tavalı hamsi tavası gibi yöntemler bu kaybı önler. Izgara, fırın, buğulama gibi teknikler de sağlıklı seçeneklerdir. Günümüzde airfryer gibi modern cihazlarda 180-185 derecelik ısı kullanılarak sağlıklı pişirme sağlanabilir' dedi.
TÜRKİYE'NİN BALIK TERCİHİ NEDEN DÜŞÜK?
Türkiye'de balık tüketiminin düşük olmasının nedenlerini değerlendiren Dinçer, insanların kırmızı et ve kanatlı etine daha fazla yöneldiğini söyledi. 'Balık tüketimi alışkanlık haline getirilmeli. Halkımızın balık seçiminde bilinçlenmesi ve doğru pişirme yöntemleriyle balığın besin değerinden maksimum fayda sağlaması önemli' dedi.