Balkanlardan gelen ‘medya’ dalgası!

İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen, İletişim Başkanlığı İzmir Bölge Müdürlüğü ev sahipliğinde,...

İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen, İletişim Başkanlığı İzmir Bölge Müdürlüğü ev sahipliğinde, Balkan Medya Birliği'nin yol haritası yuvarlak masa toplantısıyla belirlendi.

Türk Medyası Balkan Buluşmaları kapsamında gerçekleşen toplantıda Kosova Haber Ajansı'ndan Raif Kirkul, Türkiye İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu (TİMBİR) Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi (BASAM) Başkanı Rıfat Sait ve Balkan Medya İnpeks'ten Hamdi Yılmaz toplantıya yürütücülük etti.

'BİRLİKTELİĞE İMZA ATMAK İSTİYORUZ'

Dr. Süleyman Basa açılış konuşmasında şu ifadelere yer verdi, 'Bugün birlikteliğe imza atalım istiyoruz. Balkanlar başta olmak üzere özellikle Azerbaycan'ı da grubumuza dahil ettik. Türk medya birliğinin de yapılacağı merkez olarak Azerbaycan'ı görüyoruz. Bundan sonraki toplantıyı belki orada yaparız.'

Rıfat Sait de konuya ilişkin, 'Balkan Medya Birliği'nin burada temelinin kurulmasını istiyoruz. Medyanın birlik olması gerektiğine inanıyorum. Balkan ülkeleriyle birlikte haber birliği ya da reklam ajansı kurmak istiyoruz' dedi.

'MEDYA SINIR TANIMAZ'

Kosova Haber Ajansı'ndan Raif Kirkul ise birliğin oluşmasının önemli olduğunu vurgulayarak, 'Bu tarz girişimler daha önce denendi ancak sonuca varılamadı. İnşallah bu forum, güzel bir başlangıç olur. Birlikten güç doğar; bu birlik de medyadır. Medya sınır tanımaz ve birlik olunca gerçekten güç haline gelir' açıklamalarında bulundu.

Yürütücülerin toplantıdaki açılış konuşmalarının ardından balkanlardan ve Türkiye'den gelen medya mensupları kendilerini tanıttı.

'KOSOVA VE KIBRIS BAŞIMIZIN TACI'

Azerbaycan Basın Konseyi Yönetim Kurulu'ndanAgilAlesger açıklamasında şu ifadelere yer verdi, '44 günlük vatan savaşında iki ülkenin medyasının birliğini gördük. Birinci Karabağ savaşındaki enformasyon çemberini dağıtmamıza neden oldu. Bizim savaş zamanında 2 tane içimiz buruktu. Kazanacağız desek de. Kıbrıslı ve Kosovalı kardeşlere karşı duyduğumuz mahcubiyetti. Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar nasıl Aliyev'i ziyarete geldiyse Kosova'yı da bekliyoruz. İki ülke de bizim başımızın tacı.'

'GERÇEKLERİ ARAMIZDA KONUŞAMIYORUZ'

Bulgaristan Türklerinin Sesi Gazetesi imtiyaz sahibi Rafet Ulutürk de, 'Gerçekleri kendi aramızda konuşamıyoruz. Bugün bu oluşumların içinde bu bölgelerle yatıp kalkan, bu bölgeleri tanıyan, dava olarak gören insanların yönetime gelmediği sürece bu işlerin ileriye gideceğine inanmıyorum' dedi.

'TARİHİ ANA ŞAHİTLİK EDİYORUZ'

İletişim Başkanlığı'nda 11 Balkan ülkesinin katıldığı toplantının ardından düzenlenen Balkan Medya Birliği Toplantısı'nın açılışı yapmak için kürsüye çıkan Dr. Süleyman Basa, 'Amacımız Türk medyasını bir araya getirmek. Çünkü inanıyoruz ki medya birleşirse halklar da birleşir. 11 Balkan ülkesi ile birlikte, Türk Medya Balkan Birliği'nin kurulmasına karar verdik. Yaklaşık 3 farklı dilde haberlerin girildiği bir internet sitesi kuracağız ve Balkanlar'dan ve Türkiye'den haberler anlık olarak burada yer alacak' açıklamasında bulundu.

İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü'nde Bilgi İşlem ve Dış İlişkiler Başkanı Fahrettin Kaya ise tarihi bir ana eşlik edildiğini söyleyerek şu şekilde devam etti, 'Bugün burada çok güzel bir proje hazırlandı. Uluslararası katılımın olduğunu gördüğümüz için kıvanç duyduk. Burada oluşturacağımız birlik çalışması ile tarihi bir ana eşlik ediyoruz. Genel Müdürlük olarak her türlü desteği vereceğimizi ifade etmek istiyorum.'

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme