Balyoz davasında Çetin Doğan için hapis kararı
Balyoz davasında Yargıtay'ın bozma kararının ardından yeniden yapılan yargılamada, Eski 1. Ordu Komutanı Emekli Orgeneral Çetin Doğan’a 6 yıl 8 ay hapis cezası verildi.
Balyoz davasında 7 sanık için verilen beraat kararının Yargıtay tarafından bozulmasının ardından aralarında eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu 7 sanığın yargılandığı davada karar çıktı. Sanık Çetin Doğan, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Duruşmada 5 tutuksuz sanık ile avukatları da hazır bulundu.
SON SÖZLERİ SORULDU
Mahkeme başkanı yargılamanın bitirileceğini sanıklara bildirdi ve son sözlerini sordu. Tutuksuz sanıklar, önceki savunmalarını tekrar ettiklerini belirterek beraatleri yönünde karar verilmesini istedi. Sanık Çetin Doğan da, 'Ben daha öncesindeki son savunmalarımda ve taleplerimde belirttiğim üzere Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin mahkemenizin gerekçeli kararını yanlış okuduğunu ve değrelendirdiğini, bu husus bakımından savcılık makamının mütalaasını yeniden gözden geçirmesini istemiştim. Bu bakımdan tüm delillerin usul ve esas bakımından yeniden değerlendirilmesini istemiştim. Savunmalarım nazarında beraatimi istiyorum' ifadelerini kullandı.
6 SANIĞA CEZA
Kararını açıklayan mahkeme heyeti, Çetin Doğan hakkında 'suç için anlaşma' suçundan 6 yıl 8 ay, sanıklar; Behzat Balta; 5 yıl 10 ay, Mehmet Kaya Varol; 5 yıl 5 ay, İhsan Balabanlı; 5 yıl 5 ay, Erdal Akyazan; 5 yıl, Emin Küçükılıç;5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sanıklardan Metin Yavuz Yalçın ise yargılama sırasında hayatını kaybettiği için davası düştü.
OLAYIN GEÇMİŞİ
Anayasa Mahkemesinin 'hak ihlali' kararının ardından yeniden görülen 'Balyoz Planı' davasında, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi 31 Mart 2015 tarihinde 236 sanığın beraatine karar vermişti.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, sanıklar Çetin Doğan, İhsan Balabanlı, Behzat Balta, Mehmet Kaya Varol, Metin Yavuz Yalçın, Erdal Akyazan ve Emin Küçükkılıç'ın beraat etmelerinin usul ve yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle temyiz başvurusunda bulunmuştu. Dava kapsamında 229 sanığın beraati kesinleşirken, 7 sanığın dosyası ise Yargıtay'a gönderilmişti. Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 14 Haziran 2021'de oy birliğiyle aldığı kararında Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 7 sanığa verilen beraat kararının bozulmasına hükmetmişti. Bozma kararının ardından dava dosyası, yeniden görülmek üzere Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti.
'GÖREVLERİNİN GEREĞİNİ YERİNE GETİRMİŞLER'
Balyoz davasında verilen mahkumiyet kararlarına bir üye hakim 'görevlerinin gereğini yerine getirmişlerdir' diyerek muhalefet şerhi koydu. Üye hakim şerh gerekçesini ise şu şekilde açıkladı:
'Suç için anlaşmak suçunun unsurlarının oluşmadığı, suçta ve cezada kanunilik evrensel ilkesi uyarınca, olay tarihi itibariyle yürürlükte olan mevzuat hükümlerine göre suçun unsurlarının her iki kanundaki düzenlemeler nazarında oluşmadığı, sanıkların olay tarihi itibariyle yürürlükte olan iç hizmet kanunu, sıkıyönetim kanunu, sıkıyönetim yönergesi, EMASYA protokolü ve diğer mevzuat gereğince söz konusu semineri düzenleyerek ve de seminer kapsamında sıkıyönetim planı dahil yargılamaya konu sunumları yaparak görevlerinin gereğini yerine getirmiş oldukları kanaatinde olduğumdan ve de dava zaman aşımı süresinin sanıkları lehine olduğu değerlendirilmesi bulunulmakla birlikte her iki kanun bakımından da dava zaman aşımı süreleri dolmadığı kanaatinde olduğumdan sayın çoğunluğun mahkumiyet kararına katılmadığıma, Yargıtay bozma ilamına direnilerek, sanıkların üzerlerine atılı suçlar bakımında yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması nedeniyle beraatlerine karar verilmesi gerektiğine dair, gerekeli karar ile birlikte ayrıntılandırılmak üzere muhalefet şerhimdir.'