Bankaların limiti düşürüldü

Merkez Bankası, döviz talebini azaltmaya yönelik bir adım daha attı. Merkez Bankası’ndan sözlü talimatla bankalara iletilen...

TAKİP ET

Merkez Bankası, döviz talebini azaltmaya yönelik bir adım daha attı.

Merkez Bankası'ndan sözlü talimatla bankalara iletilen karara göre, bankaların günlük döviz alım limiti yüzde 25 azaltıldı.Bunun dışında bankalardan firmaların aciliyeti olmayan döviz isteklerini TL uzlaşmalı vadeli döviz sözleşmesi işlemlerine yönlendirilmesi istendi.

Kur korumalı mevduat hesaplarında vade problemleri gelmesinden dolayı döviz talebi arttış gösterdi. Merkez Bankası'nın bu adımları, döviz isteğini durdurma çabası olarak değerlendiriliyor.

Merkez'den üst üste kararlar açıklandı

Merkez Bankası 14 mayıs cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimi öncesinde kurumsal döviz satışını kısıtlayan kararlar almıştı. Pazartesiden itibaren de bazı adımlar atmış ve menkul kıymet tesisi uygulamasında değişiklikler yaşanmıştı. Dövizden TL'ye ek dönüşüm yükümlülüğü gerçek kişiler için yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkarılmıştı. 28 Temmuz sonrası bu oran yüzde 30'a yükselecek.Ayrıca menkul kıymet tesisi uygulamasının kapsamı genişletildi. Nakit avans ve kuyum harcamaları bu bağlama alınındı.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme