Barış Derneği Davası’nda yargılanan Ergun Elgin kimdir?

12 Eylül darbesinin ardından gelen sıkıyönetimin açtığı davaların en ünlülerinden olan Barış Derneği Davası sanıklarından TMMOB...

12 Eylül darbesinin ardından gelen sıkıyönetimin açtığı davaların en ünlülerinden olan Barış Derneği Davası sanıklarından TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube kurucusu Ergun Elgin hayatını kaybetti.

Narlıdere Merkez Camii'nden kılınan cenaze namazının ardından Narlıdere Mezarlığı'na defnedilen Ergun Elgin; Ali Sirmen, Ataol Behramoğlu, eski CHP milletvekilleri Kemal Anadol, Mustafa Gazalcı ile birlikte cezaevinde yatmıştı

ERGUN ELGİN KİMDİR?

1936 yılında Antalya'nın Elmalı ilçesinde doğan Ergun Elgin, 1960 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi'ni bitirdikten sonra ESHOT'ta göreve başladı.

Askerliğini tamamladıktan sonra Ankara'da İller Bankası'nın bir şirketinde çalışıp tekrar İzmir'e dönerek ESHOT'ta çalışmaya devam eden Ergun Elgin, daha sonra Etibank'a geçti.

Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nin kuruluş çalışmalarını yürüten Elgin, 1968 yılında EMO İzmir Şubesi'nin ilk Şube Yönetim Kurulu Başkanı oldu. 1980 yılına kadar EMO İzmir Şubesi'nin Şube Yönetim Kurulu başkanlığını yürüten Elgin, Teknik Elemanlar Sendikası'nın (TEKSEN) İzmir'de yapılanma sürecinde de rol aldı.

TEKSEN'in İzmir'deki ilk başkanı olan Ergun Elgin, barışın savunulması amacıyla kurulan Barış Derneği'nin kurucuları arasında yer aldı. Elgin; 1982 Şubat ayında Barış Derneği Genel Yönetim Kurulu Üyesi olmaktan dolayı tutuklandı. Gazetemiz yazarları Ali Sirmen, Ataol Behramoğlu, eski CHP milletvekilleri Kemal Anadol, Mustafa Gazalcı ve usta sanatçı Genco Erkal gibi pek çok isim ile Barış Dermeği Davası'ndan yargılanan Ergun Elgin, 38 ay cezaevinde kaldı. Tahliye olduktan sonra bir süre İstanbul'da çalışan Elgin, daha sonra İzmir'e dönerek SMM olarak faaliyet yürüttü.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme