Başkan Aras: Belediyelerin SGK borcu, vergi borçlarının sadece yüzde 10'u

Kıyı Ege Belediyeler Birliği Ekim Ayı Meclis toplantısında konuşan Ahmet Aras, 'Enflasyonist baskı, belediyelerin yükünü gün geçtikçe artırmaktadır' dedi.

Kıyı Ege Belediyeler Birliği Ekim Ayı Meclis Toplantısı, Balçova Belediyesi'nin ev sahiplğinde İzmir İstinye Park Hyatt Regancy Otel'de gerçekleşti.

Toplantıda; Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, önceki dönem Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı ve önceki Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, birlik üyesi belediyelerin başkanları ve gazeteciler katıldı.

Ev sahibi Balçova Belediye Başkanı Onur Yiğit, Ankara programı nedeniyle toplantıda yer almadı.

Meclis toplantısını açılışı konuşmasını yapan Başkan Aras, Belediyelerin SGK borçlarının devletin alacağı vergi borçlarının sadece yüzde 10'u olduğunu belirterek, belediyelerin bütçelerinin artırılması için gerekli adımların bir an önce atılması gerektiğini söyledi.

“SKG BORÇLARIYLA BELEDİYELERİN ÜZERİNE GELİNMESİ HAKSIZLIK”

“Belediyeleri ülke ekonomisini batıran kurumlar olarak görmek çok yanlış” diyen Başkan Aras, "Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, yerel yönetimlerde reform çalışmaların yapılması gibi bazı müdahalelerin gerekli olduğunu biliyoruz. Özellikle belediyelerin mali yapısının düzenlenmesi bekleniyor ancak bir türlü hayata geçirilemedi. Enflasyonist baskı, belediyelerin yükünü gün geçtikçe artırmaktadır. Belediyeler büyük bir yük altına girmiş durumdadır. Biz bunları gerçekleştirmeye çalışırken bir taraftan da birikmiş SGK borçlarıyla, hükümetimizin aldığı kararlarla sıkışmış durumdayız. Belediyeleri ülkemizin ekonomisini batıran kurumlar olarak görmek çok yanlış. Vergi alacakları, 900 milyar civarıdır. Belediyelerin SGK borcu ise 100 milyardır. Yani borcun yüzde 10'udur. SGK Borçları üzerinden belediyelerin üzerine gelinmesi büyük bir haksızlıktır” dedi.

“BİR GECELİK KARARNAMELER İLE NELER DEĞİŞİYOR?"

Belediyelerin giderlerinin arttığını ancak gelirlerinin yıllardır artırılmadığını söyleyen Başkan Aras, “Yaklaşık 25-30 yıldır belediye gelirlerinde en ufak iyileştirme yapılmamış ama gider artmış durumdadır. Akaryakıt, personel giderlerinin artışı ülkedeki diğer girdiler gibi belediyelerin giderlerini de artı. Şimdi başkanlarımız ne yapsın? Belediye yönetimleri, vergi borçlarıyla mı uğrasın yoksa vatandaşların sorunlarıyla uğraşmaya mı çalışsın? Çok uğramaya gerek yok. Bir gecelik kararnameler ile neler değişiyor? Yol bizim işimiz, otopark bizim işimiz ama motorlu taşıtlar vergisi belediyelerimize yansımıyor. Araç alırken KDV ödüyoruz, mazot alırken KDV ödüyoruz. Bu KDV bizim üzerimize yük olarak binmektedir” diye konuştu.

HER GÜN BİR CİNAYET, BİR SUÇ…”

Toplumsal şiddetin her geçen gün arttığına dikkat çeken Aras açıklamalarını şu sözlerle noktaladı: “Bana bu ülkede ne olmak istemezsin? diye sorsalar; kadın olmak istemem, çocuk olmak isteme ve sokak hayvanı olmak istemem. Toplumsal şiddet en üst seviyeye çıkmış durumda. Her gün bir cinayet, bir suç… Bu bizi toplumsal olarak zedeliyor. Tabi ki bizim de sorumluluğumuz var, hep beraber bu işe sahip çıkmak zorundayız. Eğer hükümetimiz bir yerlere yetişemiyorsa o işi biz kapatıyoruz. Kreş açıyoruz, servis açıyoruz, etüt merkezleri, yurtlar, yaşlı bakım merkezleri açıyoruz. Bakanlıkların görev tanımlarına giriyoruz. Belediye yol, su hizmetlerinin dışına çıkmış durumda. O yüzden bu bahsettiğimiz konularda söyleyecek sözümüz olması lazım. Belediyelerimizin bu konuda rehberliğini, yapmak için Kıyı Ege Belediyeler Birliği olarak çalışmaktayız

Özel Haber

Bakmadan Geçme