Başkan Soyer: Tüm arkeolojik kazılara bakanlıktan fazla destek veriyoruz!

Turgay Kılıç/YENİ İZMİR-İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 19'uncusu düzenlenen 'Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri İzmir Devlet Opera...

TAKİP ET

Turgay Kılıç/YENİ İZMİR-İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 19'uncusu düzenlenen 'Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri İzmir Devlet Opera ve Balesi Elhamra Sahnesi'nde sahiplerini buldu. Söz konusu törene İzBB Başkanı Tunç Soyer'in yanı sıra Bölge Planlama Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Göksu, Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Kayın, Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eti Akyüz Levi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Fakültesi Kültür Varlıkları Koruma Bölümü Başkanı Prof. Dr. Başak İpekoğlu katıldı.

İzmir Devlet Opera ve Balesi Elhamra Sahnesi, 1.Dünya Savaşı'nın zorlu sürecinde yapımına başlanmış ve Neoklasik Türk mimarisince inşa edilmiş, Mimar Tahsin Sermet Bey ve mühendislerden Muallim Mehmet Galip ve İbrahim Galip tarafından günümüze kavuşturulmuştu.

'KÜLTÜRÜN EN ÖNEMLİ ENSTRÜMANI TARİHTİR'

Başkan Soyer, sahneye gelerek yaptığı konuşmasında, 'Gururlu ve mutluyum. Kültürün benim kafamda bir yeri var, sanat, edebiyat, müzik. Bunlara kültür diyoruz. Başka bir coğrafyada ise insanların belirli alanlarla tarihsel, sosyolojik, hukuki ve ne varsa bunlara kültür diyoruz. Yaşam için var olan atmosferin  tamamına kültür diyoruz. Kültür bu nedenle son derece kıymetli ve hayatımızın her alanında var. Bu kültürün en önemli enstrümanı tarihtir. Bizler de tarihin kıymetini çok iyi bilmiyoruz. Atatürk, Cumhuriyet'in ilk yıllarında tarih kurumunu kuruyor. Bir tarihi coğrafya fakültesi kuruyor ki, o fakülte tarihi ve bilimi araştırıp birbiriyle buluşturmasını sağlasın diye' ifadelerini kullandı.

'BİNLERCE YILLIK GELENEK VE BİRİKİMİMİZİ YOK SAYDIK'

Başkan Soyer konuşmasının devamında, 'Fakat sonrasında biz öylesine bir hız çağına giriş yapıyoruz ki. Arkada büyük bir hazine yokmuş gibi ve bizimle başlayıp bitiyormuş gibi onu yaşamaya başladık. 60 yıl öncesinde her şehrin kendine ait kimliği varken bugün size öyle fotoğraflar gösteririm ki burası Manisa mı, Elzığ mı ayır edemezsiniz. Mahvettik, katlettik. Korkunç bir şey bu. Binlerce yıllık gelenek ve birikimimizi hız çağıyla yok saydık, kıymet bilemedik. Bugün burada bulunuşumuz çok değerli. Sizlerin verdiği emek son derece önemli. Şehirler geleceğin dünyasının da ağırlığını ortaya koyarak şekillendirecek yaşam alanıdır. O nedenle tarihe saygı ödülleri bütün bunları değerlendirerek, yerinde tespitler yaparak ve karşılaştırarak çok titiz çalışma yürütülüyor. Her birinin önünde saygıyla eğiliyorum. İzmir için çok kıymetli bir şey yapıyorsunuz. Biz hep 8 bin 500 yıllık tarihimizle övünürüz ama o tarihi nasıl korumamız gerektiğini ihmal ediyoruz. Bu sebeple İzBB olarak uzun yıllardır tüm arkeolojik kazılara bakanlıktan fazla destek veriyoruz. Bunlara sahip çıkmamız gerekiyor' dedi.

Bakmadan Geçme