Başkan Tugay Basmane turu yaptı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir'in tarihi semti Basmane'de incelemelerde bulundu. Tarihi evleri ve...

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir'in tarihi semti Basmane'de incelemelerde bulundu. Tarihi evleri ve restorasyon projelerini yerinde inceleyen Başkan Tugay, bölgeye yönelik çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulundu. Yaklaşık 2.5 saat süren turun ardından değerlendirme yapan Tugay, 'Burada sahip çıkmamız gereken bir hazine var. Kentin kültürel ve tarihi zenginliğini oluşturan eski yapıların korunması, gelecek kuşaklara aktarılması ve bu bölgenin nitelikli bir yaşam alanına dönüştürülmesi için elimizdeki kaynakları en verimli şekilde kullanacağız' dedi.

TARİHİ BASMANE'DE KAPSAMLI İNCELEME

Başkan Tugay, Basmane'deki incelemelerine Çorakkapı Camii'nden başlayarak, Konak – Kadifekale aksında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen çalışmaları, Oteller Sokağı'nı ve eski İzmir evlerini gezdi. Tugay'a, Basmane'nin tarihi üzerine yazıları ve kitapları bulunan araştırmacı-yazar Orhan Beşikçi eşlik etti. Basmane'de yaşayan yurttaşlar ve Tarihi Basmane Hamamı bölgesindeki esnafla da sohbet eden Başkan Tugay, yürütülecek çalışmalarla bölgeyi canlandıracaklarını belirtti.

TARİHİ ÇEŞMELER YENİDEN HİZMETE AÇILACAK

Tarihi Fettah Camii, Kumrulu Mescit, Abdullah Efendi Camii ve Bayraktar Camii gibi eski yapılar hakkında Orhan Beşikçi'den bilgi alan Tugay, Basmane'deki tarihi çeşmelerin onarılarak yeniden hizmete açılması konusunda da görüş alışverişinde bulundu. Tugay, ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Carfi Konağı ve Sakin Mekn Agora'yı ziyaret ederek bilgi aldı.

BÖLGESEL RESTERASYONLAR PLANLAYACAK

Basmane'nin İzmir'in kültür ve tarih hazinesi olduğunu vurgulayan Başkan Tugay, 'Burada sahip çıkmamız gereken bir hazine var. Bölgesel restorasyonlar planlamamız gerekiyor. Restorasyon ve yeniden fonksiyon kazandırma konusunda çalışacak güçlü bir ekip oluşturmamız gerektiğini düşünüyorum. Kentin kültürel ve tarihi zenginliğini oluşturan eski yapıların korunması, gelecek kuşaklara aktarılması ve bu bölgenin nitelikli bir yaşam alanı haline getirilmesi için elimizdeki kaynakları en verimli şekilde kullanacağız. Sevgili Orhan Beşikçi gibi kentimize sahip çıkan insanlarımızın da katkısını isteyeceğiz. Benim için her zaman hatırlayacağım çok özel bir gün oldu' diye konuştu.

PROJELER CAN SUYU OLACAK

Araştırmacı-yazar Orhan Beşikçi ise 'Basmane, Antik, Helenistik, Roma, Bizans, Beylik, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi eserlerine ev sahipliği yapan ve muazzam bir kültürel birikimi olan semtimiz. Başkanımızla dolaştık ve çok önemli mahalleleri gezdik. Daha önce başlatılmış, Basmane'ye can suyu olacak projeler var. Bıçakçı Han, Yıldız Sineması, Emniyet Oteli ve Carfi Konağı gibi yapıları en iyi şekilde değerlendireceğiz. İyi bir planlamayla Anafartalar Caddesi'ni eski muhteşem günlerine inşallah beraber kavuşturacağız' dedi.

ALİ ÖZKAYA 

Bakmadan Geçme