Başkan Tugay: Daha aktif ve harekete geçen bir birlik olacağız

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği'nin 42. Olağan Meclis Toplantısı'nda birlik olarak sürdürülebilirlik ve toplum sağlığı konularında daha fazla sorumluluk üstleneceklerini vurguladı.

Başkan Tugay, iklim değişikliği, su yönetimi ve döngüsel ekonomi gibi önemli alanlarda yerel yönetimlerin öncü olması gerektiğini belirtti.

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği'nin 42. Olağan Meclis Toplantısı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay'ın ev sahipliğinde yapıldı. Toplantının ardından düzenlenen panelde konuşan Başkan Tugay, Sağlıklı Kentler Birliği'nin 151 üyesi ile birlikte çevresel ve toplumsal sorunlara karşı daha etkin bir mücadele hedeflediklerini ifade etti. Tugay, "Birliğimiz, iklim krizi, su yönetimi, toplum sağlığı ve döngüsel ekonomi gibi alanlarda yerel yönetimlerin iş birliği yapması için en uygun yapı. Bu fırsatı kaçırmamalı, daha aktif ve farkındalık yaratan bir yaklaşımı benimsemeliyiz," dedi.

HEPİMİZ SORUMLULUK ALMALIYIZ

Başkan Tugay, konuşmasında yerel yönetimlerin sorunları çözmek adına kendi özeleştirilerini yapmalarının önemine değinerek, toplumsal ve çevresel sorunların görmezden gelinmemesi gerektiğine vurgu yaptı. "Kuraklık, ekosistem bozulmaları, doğal alan kayıpları ve toplum sağlığındaki sorunlar karşısında daha etkin çözümler üretmeliyiz. Problemlerin çözümü için önce bu sorunları kabul etmeli, ardından birlikte hareket etmeliyiz. Daha iyisini yapma konusunda bir yarış içinde olmanın hepimize faydası olacaktır," şeklinde konuştu.

Başkan Tugay, sağlıklı bir geleceğin ancak ortak sorumlulukla inşa edilebileceğini belirterek, yerel yönetimlerin bu süreçte öncü rol üstlenmesi gerektiğini ifade etti: "Bu yolu özeleştiri ile yürümezsek yalnızca kendimizi kandırırız. Hep birlikte sorumluluk alarak ilerlemeliyiz."

TEK SAĞLIK YAKLAŞIMINDA İZMİR ÖRNEĞİ

Panelde konuşan İzmir Planlama Ajansı Başkanı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu, “Tek Sağlık” yaklaşımının İzmir örneği üzerinden nasıl uygulandığını anlattı. Velibeyoğlu, Tek Sağlık yaklaşımının insan, çevre ve hayvan sağlığını bütüncül olarak ele aldığını belirtti. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin İleri Yaş Eylem Planı, Sahipsiz Köpek Popülasyonu Eylem Planı ve Orman Yangını Acil Eylem Planı gibi örnek projelerle bu alandaki adımların başarılı bir şekilde hayata geçirildiğini belirten Velibeyoğlu, sürdürülebilir sağlığın ekonomik faktörlerle de desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti.

YENİ ÇALIŞMA GRUPLARI OLUŞTURULACAK

Birliğin mevcut çalışmaları ve hedeflerine dair bilgi veren Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Genel Sekreteri Murat Ar, üye belediyelerin kapasitesinin artırılmasına yönelik adımlar atıldığını belirtti. Ar, önümüzdeki süreçte su yönetimi, enerji verimliliği, madde bağımlılığı, gıda sağlığı, ileri yaş ve otizm gibi birçok konuda çalışma gruplarının oluşturulacağını ifade etti. Sağlıklı Şehirler Yarışması'nın 2025 yılında düzenleneceğini kaydeden Ar, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Sağlıklı Şehirler Ağı yıllık toplantısının da aynı yıl gerçekleştirileceğini duyurdu ve üye belediyelere katılım çağrısında bulundu.

YAPILABİLECEK ÇOK ŞEY VAR

Panelin moderatörü olan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay, Türkiye'de halk sağlığını iyileştirmek için yerel yönetimlerin aktif bir rol alması gerektiğini belirtti. "Bir yılda 13 kez sağlık kuruluşlarına başvuran bir toplumuz, ancak çoğu zaman sorunu çözmeye yönelik bir yapı eksikliği söz konusu," diyen Prof. Dr. Okyay, tansiyon gibi kronik hastalıklar için bilinçlendirme ve erken müdahale uygulamalarıyla ölümlerin azaltılabileceğini vurguladı.

Prof. Dr. Okyay ayrıca, halk sağlığı uygulamalarına olan ihtiyacın arttığına dikkat çekerek, yerel yönetimlerin bu konuda sorumluluk alması gerektiğini belirtti: “Aile planlaması ihtiyacının karşılanmadığı oran yüzde 18 civarında. Bu birliktelik çok önemli; fark yaratabilecek bir dönemdeyiz. Yapabileceğimiz çok şey var ve yerel yönetimlerin bu konuda cesur adımlar atması gerekli.”

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği'nin 42. Olağan Meclis Toplantısı, çevreye duyarlı ve sağlıklı bir kent vizyonuyla yerel yönetimlerin sorumluluklarını yeniden hatırlatırken, birlik çatısı altındaki belediyelerin ortak çalışmalarıyla önemli adımlar atılacağı mesajıyla sona erdi.

Bakmadan Geçme