Başkan Tugay ve Mahir Polat'tan Basmane'de tarihi inceleme

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve Tarihi Kentler Birliği Genel Sekreteri Mahir Polat ile birlikte Basmane'nin tarihi mekanlarında incelemelerde bulundu.

Ziyaret kapsamında, kente yeniden kazandırılması planlanan Yıldız Sineması, Tarihi Bıçakçı Han ve Aziz Vukolos Kilisesi'nde detaylı incelemeler yapıldı ve projeler üzerine fikir alışverişinde bulunuldu.

Başkan Tugay, geçtiğimiz Temmuz ayında İstanbul'da Mahir Polat'ı ziyaret etmişti. Bu kez İzmir'de bir araya gelen ikili, Basmane semtindeki kültürel mirasları yerinde değerlendirdi. Tarihi dokusuyla öne çıkan Basmane'de yürütülen projelerle ilgili görüş alışverişi yapan Tugay ve Polat, bölgenin korunması ve canlandırılması adına atılacak adımları masaya yatırdı.

Yıldız Sineması ve Bıçakçı Han Ziyareti

İnceleme gezisine İzmir'in simge mekanlarından Yıldız Sineması ile başlayan heyet, daha sonra Tarihi Bıçakçı Han'ı gezdi. Basmane'nin tarihi zenginlikleri arasında yer alan bu iki mekân, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2020 yılında satın alınarak şehrin sosyal ve kültürel yaşamına yeniden kazandırılmak üzere projelendirildi.

Tarihi Mekanların Geçmişi ve Önemi

1953 yılında İtalyan bir mimarın tasarımıyla açık hava sineması Güneş Sineması'ndan dönüştürülen Yıldız Sineması, o dönemde 1800 izleyiciyi ağırlayabiliyordu. Zamanla İzmirlilerin favori mekanlarından biri haline gelen Yıldız Sineması, tavanı açılabilen tasarımı ve ev sahipliği yaptığı filmler, Fransız revüleri ve konserlerle tanındı.

Tarihi Bıçakçı Han ise 19. yüzyılın başlarında Rum göçmenlerin yerleştiği Aziz Vukolos Kilisesi'nin çevresinde gelişen mahallede yer alıyor. Kervanlar Köprüsü'nden İzmir'e gelen yolun kıyısında bulunan han, uzun yıllar boyunca kervanlara hizmet verdi. 1950'li yıllara kadar depo ve aile evi olarak kullanılan bu yapı, Basmane'nin tarihi dokusunun önemli bir parçası olarak günümüze ulaşmıştır.

Bu ziyaretle birlikte İzmir'in yakın geçmişinde iz bırakan bu iki yapı, şehrin sosyal ve kültürel hayatına yeniden kazandırılmak üzere projelendirme çalışmalarına devam edilecektir.


Özel Haber

Bakmadan Geçme