“Bayram geldi ama emekliler yine sürünüyor”

En düşük emekli maaşı alan bir vatandaş bu ay bayram ikramiyesiyle ile birlikte toplamda 9 bin...

TAKİP ET

En düşük emekli maaşı alan bir vatandaş bu ay bayram ikramiyesiyle ile birlikte toplamda 9 bin 500 lira aylık aldı. Emekliler, Türk-İş'in rakamlarına göre 9 bin 425 lira 15 kuruş olarak açıklanan açlık sınırını bayram ikramiyesi ile zar zor geçti. Birçok emekli, torunlarına bayram harçlığı dahi vermekte zorlanmaya başladı. Yeni İzmir gazetesinden Sıla Arabacıoğlu'nun haberinde, artan masraflara dikkat çeken Birleşik Emekliler Sendikası YDK Üyesi Ali Fuat Aktan, emeklilerin bu bayramda da sürüneceğini söyledi.

Emekliler Sendikası YDK Üyesi Ali Fuat Aktan 

'İKTİDAR EMEKLİYİ KÜLFET GÖRÜYOR'

İktidarın emekliyi külfet gördüğünü belirten Aktan, 'Anayasa'ya göre emekli ikramiyesinin asgari ücretin altında olması mümkün değil. Sadaka veriyorlar. Emekliler bu bayramda sürünecek. Hayat bu kadar pahalıyken nasıl geçinecekler? Çifte kavrulmuş lokum 72 liraydı 104 lira oldu. Bir kilo karpuz 35 lira. Ben hayatımda hiç 10 liranın üstünde olduğunu hatırlamıyordum. İnsanlar artık tane ile alıyor. 13,5 milyonun 8,5 milyonu asgari ücretin altında maaş alıyorsa sen emekliye maaş verebiliyorum diyebilir misin? Hükümet emekliye elinden gelse maaş vermeyecek. Saray'ın günlük giderin 10 milyon lira. Sonra Erdoğan 'bana 5 yıl daha müsaade edin' diyor. 21 yılda yapamadığını 5 yılda nasıl yapacak?' dedi.

DİSK/Emekli-Sen Konak Şube Başkanı Esma Minareci 

'BU DÜZEN ARTIK DEĞİŞMELİ'

Birçok emekli açlık sınırında yaşarken kara kara bayramda torununa vereceği harçlığı düşünmeye başladı. DİSK/Emekli-Sen Konak Şube Başkanı Esma Minareci, 'Emekliler perişan. Kendi yiyeceğimizden kısacağız, torunlarımıza harçlık vereceğiz. Küçükken az para ile yetiniyordu torunlarımız ama şimdi hayat pahalı. Çarşıya şeker almak için gittim kilosu 180'den aşağı olan yok. Benim 3 torunum var, ben bile nasıl vereceğim diye düşünüyorum. Bu düzen artık değişmeli' diye konuştu.

MASRAF ÇOK, PARA YOK

Fiyatlardaki olağanüstü artışlar halkın alım gücünü azalttığı gibi esnafın da satışlarını düşürdü. 400 mililitrelik bir şişe limon kolonyasının fiyatı 85 lirayı bulurken bayramın olmazsa olmazı şeker ve çikolatanın kilosu ortalama 150-200 lira arasında tezgahlara çıktı. Baklavada ise durum daha farklı. Bir kilo cevizli baklava ortalama 160 lirayken fıstıklı baklava ise 200 lirayı aştı.

Bayram sofrasını ise bu yılda kurması epey zorlaştı. Ailesini, bayramda akşam yemeğine davet etmek isteyenlerin yaklaşık bin lirayı gözden çıkarması gerekiyor.

Bakmadan Geçme