Bayramın tadı kaçtı
yenikiraz.com internet sitesinden Semi Tektaş'ın haberine göre, Kurban Bayramı'na sayılı günler kaldı. İstanbul'da bir baklava firmasının...
yenikiraz.com internet sitesinden Semi Tektaş'ın haberine göre, Kurban Bayramı'na sayılı günler kaldı. İstanbul'da bir baklava firmasının bir dilim baklavayı 21 liraya satması sosyal medyada geniş yankı buldu. İzmir'de henüz dilim baklava satılmazken alım gücünün düşmesi, zamların artması ile ilerleyen süreçte baklava dilim şeklinde satılır mı sorusunu akıllara getirdi. Şeker fiyatlarında bir değişim yaşanmazken alım gücünün düşmesi esnafı kara kara düşündürüyor.
'Baklava fiyatlarındaki artış bayrama özgü olarak yapılmadı' diyen Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı Mehmet Yıldırım, 'Piyasada maliyetlerin artmasından kaynaklı bir fiyat geçişi oldu. Bu durumun bayramla bir alakası yoktur. Bayramda zam yapmak kimsenin işine gelmez. Çünkü alım gücü düştükçe satışlar da düşüyor. Kimse böyle bir fırsatçılık düşüncesinde olmaz. İdare edilemez duruma gelen maliyet artışlarından dolayı mecburen sektör kendisini korumak için orada bir zam geçişi yapmak zorunda kalıyor. Baklavanın diliminin 21 TL olmasından sebebi de kaliteli baklavanın fiyatı 500-520 TL bandına kadar çıktı. Dolayısıyla da dilim baklavanın 20-21 TL olması da gayet normal duruma geldi. Yoksa ufak normal klasik baklavalar da öyle yüksek fiyatlar yok. Dilim olarak baktığımızda dilim var 50 gram geliyor, dilimi var 100 gram geliyor' diye konuştu.
'MALİYETLERİN DÜŞMESİ GEREK'
Zamların durması için maliyetlerin önce çözülmesi gerektiğini söyleyen Yıldırım, 'Bu sorunun çözümü için sektörde ilk önce hammaddeye gelen maliyet artışlarının durması lazım. Eğer hükümet enflasyonu dizginlerse ve maliyetlerdeki bu hammaddeye gelen fiyat artışları da durursa sektör hiçbir zaman zam yapma tarafında olmaz. Bundan iki sene önceki satışlarımızla şimdiki satışlarımız arasında ciddi manada bir fark oluştu. Çünkü fiyatların artması artık orta gelirlilere baklavanın fiyat olarak lüks yüksek gözükmesi bizim satışlarımıza düşüşe neden oldu. Zam yapmak çözüm değil, önceden bir tepsiyle baklava alan insanlar şimdi kutu almaya başladılar. Bir kilo alıp giden insanlar şimdi yarım kilo alıyor. Bu sektör için de büyük bir tehlike. Burada önemli olan şu, baklavanın kaliteli yapılması. Piyasada değişik şekilde fiyatlarda baklavalar satılıyor. 100 TL'ye gidip baklava bulabilirsiniz ama 520 liraya da baklavada bulabilirsiniz. Buradaki fiyat farkını oluşturan tamamen içerisinde kullanılan hammadden kaynaklı oluyor. Şimdi örnek verecek olursak, o ucuz baklavaları margarin yağla yapıyorlar. Margarin yağının kilosu bugün 50-60 TL ama iyi kaliteli bir baklava, o pahalı satılan baklavalar yüzde 100 tereyağları ile yapılıyor. O tereyağının kilosu en az 300 TL. Şimdi kullanılan fıstığa bakarsak kaliteli baklavada, bir kilo baklavada 150 gram fıstık kullanılıyor hem de en iyisi en kalitelisi kullanılıyor. Ama ucuz baklavada en düşük kalitede fıstık kullanıyor ve 20-30 gram kullanılıyor. Bu durumların hepsi de fiyatlara yansıyor. Bunun önüne geçmek gerekiyor' dedi.
HER FİYAT PAHALI BULUNUYOR
Geçen bayrama göre şeker fiyatlarında ciddi bir artış olmadığını dile getiren Kemeraltı Çarşı Esnafı Şekerci Olcay Bıçak, 'Psikolojik olarak insanlar artık zam korkusuyla yaşıyor. Her şeyin fiyatı artıyor bundan dolayı tüketici hangi fiyatı duysa artık pahalı diyor. Alım gücü ciddi oranda düştü ve düşmeye devam ediyor. Önceki senelerde 1 kilo şeker alan artık 500 gram alıyor, 500 gram alan artık 250 gram alıyor' diye konuştu.
Ramazan Bayramı'ndan bir adet şekerin 1 liraya satılması hakkında konuşan Bıçak, 'Yoldan geçen vatandaş bir tane tadayım, çocuğun canı çekti, şekerim düştü bir tane alayım, gibi bahanelerle sürekli şeker istiyor. Biz de Kemeraltı esnafı olarak böyle bir çözüm getirdik. Uygulama devam ediyor. Aynı fiyat geçerli, tek sebebi de bahsettiğim nedenlerdir' şeklinde konuştu.
Şekerci Olcay Bıçak
'İZMİR'DE DİLİMİ 15 TL'Yİ GEÇMEZ'
Baklava fiyatları ortalama 90 TL civarında diyen Baklavacı Serkan Sezer, 'Adet ile satma durumu olmaz, olmamalı. Ne esnaf dayanabilir ne de vatandaşlar alabilir. İstanbul gibi Gaziantep'te de baklavanın dilimi 35liraya kadar çıkıyor. Büyük firmalar belki yapabilir, ama İzmir'de baklavanın dilimi en fazla 15 liraya kadar çıkar. Bizim gibi ev yapımı yerlerde ise 5 lira civarlarında seyrediyor' değerlendirmesinde bulundu.
Baklavacı Serkan Sezer
Haber Merkezi