Bergama’da doğal fıstık çamı ormanı tehdit altında!

Bergama’da faaliyet gösteren 35 hektarlık granit ocağının, 189 hektarlık alana genişlemesi için başlatılan Çevresel Etki Değerlendirmesi...

Bergama'da faaliyet gösteren 35 hektarlık granit ocağının, 189 hektarlık alana genişlemesi için başlatılan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci kapsamında, 29 Ağustos 2023 tarihinde İnceleme Değerlendirme Kurulu (İDK) toplantısı düzenleneceği duyuruldu. Bu genişleme planı, eşsiz güzellikteki Kozak Yaylası'nda bulunan Türkiye'nin en kaliteli doğal fıstık çamı ormanının ve çevrenin taş ve maden ocağı tehdidi altına girmesine neden olmaktadır. Atık depolama sahalarıyla birlikte taş ocağı için ayrılacak alan toplamda 250 hektarı bulacaktır. Bu tür taş ocakları, çevresel alanlara ve tarım arazilerine büyük zararlar verme eğilimindedir.

Egeli Gazete'den Umut Toktaş'ın haberine göre, daha önce 35 hektarlık alanda faaliyet gösteren granit ocağının, 2011 yılında ÇED izni olmadan kurulduğu, şu anki genişleme projeleri kapsamında ise kapasitesinin 8100 tondan 110,000 tona çıkarılacağı belirtiliyor. Genişleme ile beraber toplamda 250 hektarı geçecek şekilde, malzeme stoklama sahaları, atık madde depolama alanları ve bitkisel toprak depolama sahası da oluşturulacak. Eğer ÇED onayı alınırsa, granit ocağının faaliyet alanı 6 katına çıkacak. Aynı zamanda söz konusu Kozak Yaylası, Antik Çağ'ın Kaikos Irmağı (Bakırçay) Havzası'nın gözbebeği olarak kabul edilmektedir.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme