Besiciye desteğin adı var kendi yok

Cumhurbaşkanı'nın açıkladığı 3 yıllık hayvancılık destekleme programı besiciden kabul görmedi. Öyle ki destekleme açıklamasının üzerinden iki hafta geçmesine rağmen besiciler desteklemenin içeriğini merak bile etmedi

Resmi Gazete'nin 26 Temmuz tarihli sayısında Cumhurbaşkanlığı Kararı ile hayvancılıkta 3 yıl uygulanacak yeni destekleme modeli yayınlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Resmi Gazete'de yayınlanmadan önce bir toplantıda da müjde olarak açıkladığı destekleme modeli besicide aynı heyecanı yaratmadı. Öyle ki besicilerin yeni destekleme modeli açıklandığından haberi yok, haberi olanlar da içeriğini merak edip, araştırmamış. Ödemiş Besiciler Birliği ve Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocağa, desteklemeden haberi olmadığını söylerken, Besici ve Veteriner Fatih Zaimoğlu, destekleme açıklamalarını besicinin artık ciddiye almadığını belirterek, “Destekleme ödemeleri geriden yapılıyor. Zamanında ödenmeyen desteklemenin faydası yok” dedi.

YENİ DESTEKLEME MODELİ KATSAYI VE PERFORMANSA DAYALI

Uygulama süresi 3 yıl olarak belirlenen destekleme modelinde üretime değil katsayı ve performansa göre destekler verilecek. Büyükbaş, küçükbaş hayvancılık, arıcılık ve ipek böceği besiciliğinde aile işletmeleri, genç ve kadın girişimciler, birinci derecede tarımsal örgüt üyeleri, planlama bölgelerinde bu faaliyetleri yapanlara belirlenen katsayı ile ilave destekler verilecek. Açıklanan yeni modelde suni tohumlama, soy kütüğü, yerli sperma, ari işletme gibi konularda da ilave destekler var. Ürün geliştirme destekleri kapsamında ise çiğ süt, besilik erkek sığır (karkas) ve tiftik üretimi desteklenecek.

Yeni destekleme modeli ile hayvancılık yapan kadın ve gençler için ilk kez ilave destek uygulanacak. Verimliliği artırıcı kriterleri sağlayan üreticiler desteklerden daha fazla yararlanacak. Geçmiş yıllarda destekleme kararnamesinde yer alan hayvancılık desteklerinden bazıları yeni modelde yer almadı. Kaldırılan destekler arasında yem bitkileri desteği, hayvan başına destek, dişi manda desteği, düve alım desteği, anaç koyun ve keçi desteği, sürü yenileme desteği.

BESİCİDE DESTEKLEMEYE GÜVEN KALMADI

Yeni destekleme modeliyle ilgili görüşlerini almak istediğimiz Ödemiş Besiciler Birliği ve Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa, içerikle ilgili bilgi sahibi olmadığını söylerken, Besici ve Veteriner Fatih Zaimoğlu, yeni teşvik paketinden haberi olduğunu ama bu tür düzenlemelere güvenleri kalmadığı için içeriğini merak etmediklerini ifade etti. Desteklemeyi destekleme olarak görmeleri için ödemelerin zamanında yapılması gerektiğini vurgulayan Zaimoğlu, “Destekleri ‘verilmemek üzere açıklıyorlar. Süt fiyatları düşük kaldığı için 1 lira destekleme vereceklerini söylüyorlar. Bir lirayı 8 ay sonra alabiliyoruz. 8 ay içinde besici sıkıntısını aşamıyor. 8 ay sonra verilen paranın anlamı kalmıyor. Zamanında gelmeyen destek destek olmuyor. Ayrıca desteklemeleri şartlara bağlıyorlar. Besicinin kafasını karıştırıyorlar. Desteklemenin tek şartı sonuç olmalı. Besici istenen sonuca ulaşıyorsa bu desteğe hak kazanmalı. Amaç süt üretimini, et üretimini desteklemek mi? Değil mi? Şartlar hangi amaçla getiriliyor? Besiciye deniyor ki ‘buzağı 4 ay sağ kalırsa sana destek ödemesi yapacağım' 2., 3. ayda salgın yüzünden buzağı ölürse ne olacak? Bunun sorumlusu neden besici olsun? Hem buzağısını kaybediyor hem de desteklemeden oluyor. ‘Kadın girişimciyi destekleyeceğim' diyorsunuz. İşletmesini karısının, kızının üzerine geçiriyor. ‘Genç girişimciyi destekleyeceğim' diyorsunuz, oğlunun üzerine geçiriyor. İşletme aynı işletme. Neden insanları farklı süreçlere mecbur bırakıyorsunuz. Amaç ürün verimliliği yani sonuç olmalı ve destekleme ödemeleri zamanında yapılmalı. Besicinin ihtiyacı olduğu zaman ödenmeyen paranın anlamı da kalmıyor” diye konuştu.

İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer, 3 yıllık programla uygulanaca hayvancılık destekleme modelinden umutlu olduğunu belirterek, görüşlerini şöyle açıkladı; “Katsayı ve performansın baz alındığı yeni destekleme programı temel hayvancılık ve ürün geliştirme destekleri olmak üzere iki gruba ayrılmış. Artık verimli ve kaliteli üretime destek verileceği açıklandı. Ülkemizde hayvancılık sektörünün en önemli sorunlarından biri olan besilik erkek sığır başta olmak üzere çiğ süt ve tiftik üretimini kapsayan ürün geliştirilme desteklerini şahsen daha anlamlı ve stratejik buluyorum.
Ayrıca, hayvancılık faaliyetinin olmazsa olmazı aile işletmeleri ile kadın ve genç yetiştiricilere pozitif ayrımcılık yapılarak ilk defa ilave destek verilmesini de yerinde bir karar olarak görüyorum.”

İZSİAD BAŞKANI HÜSEYİN CENGİZ: HAYVANCILIKTA DEVLET POLİTİKASI OLMALI

Hayvansal ürünler işleyen sanayi tesisi olan Zel Gıda'nın da sahibi olan İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Hüseyin Cengiz, Türkiye'de hayvancılığın en önemli sorununun bir devlet politikasına sahip olunmaması olduğunu açıkladı ve acilen bir politika belirlenmesini istedi. Dünyada tarım ve hayvancılık alanında söz sahibi ülkelerde bu politikaların 50 yıllık belirlendiğini hatırlatan Cengiz, “Bizde bakan değiştikçe politika değişiyor. Artık tarım politikaları devlet politikası haline getirilmeli. Toplumun tüm kesimleriyle tartışılıp, son haliyle kayıt altına alınması ve anayasa güvencesi altına alınması gerekiyor. Bugün eti ithal edeyim, yarın hayvan ithal edeyim, o olmadı saman ithal edeyim. Böyle bir politika olmaz. Yeni hayvancılık teşvikleri çok etkin düzenlemeler değil. Biraz pansuman amacı taşıyor” dedi.

Özel Haber

Bakmadan Geçme